Ερχονται οι… ψηφιακοί Ράμπο για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού παρεμπορίου
Οι ελεγκτές της νέας Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) θα είναι εξοπλισμένοι με ψηφιακά μέσα, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και ο μηχανοκίνητος στόλος.
Τη δημιουργία μιας νέας επιτελικής δομής, η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, το οποίο συζητήθηκε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται για πρώτη φορά στην καταπολέμηση του παρεμπορίου που γίνεται μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, φαινόμενο με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.
Η νέα επιτελική δομή, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) όπως θα ονομάζεται, θα στελεχώνεται από 65 άτομα, έναντι 20 που έχει η υφιστάμενη δομή, θα χρησιμοποιεί ψηφιακό σύστημα διαχείρισης των πληροφοριών, ενώ οι ελεγκτές θα είναι εξοπλισμένοι με ψηφιακά μέσα, και ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και ο μηχανοκίνητος στόλος. Μάλιστα, προβλέπεται η σύσταση εθνικού μητρώου ελεγκτών έτσι ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει έλεγχος και εναλλαγή αυτών, προκειμένου να περιορισθούν ενδεχόμενα φαινόμενα διαφθοράς.
Η ΔΙΜΕΑ θα έχει στενή συνεργασία με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων των περιφερειών. Επικεφαλής της θα είναι ο διοικητής, το έργο του οποίου θα υποστηρίζει το Γραφείο Συντονισμού και Διοικητικής Υποστήριξης. Κάτω από αυτό θα υπάρχουν δύο διευθύνσεις: α) η Διεύθυνση Διυπηρεσιακής Συνεργασίας για τον Ελεγχο της Αγοράς και την Αντιμετώπιση του Παράνομου Εμπορίου, στην οποία θα υπάγονται το Τμήμα Διυπηρεσιακής Δράσης και το Τμήμα Ελέγχου της Αγοράς και β) η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου, στην οποία θα υπάγονται το Τμήμα Διαχείρισης, Πληροφοριών και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και το Τμήμα Ανάλυσης Δεδομένων.
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αποσκοπεί σε:
• Ενίσχυση της επιχειρησιακής και κατασταλτικής δράσης του ελεγκτικού μηχανισμού μέσω της συνεργασίας με τα Σώματα Ασφαλείας.
• Ανάπτυξη της διυπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.
• Επιχειρησιακή και στρατηγική ετοιμότητα μέσω της στοχοθεσίας, της απλούστευσης των διαδικασιών και της μείωσης της γραφειοκρατίας.
• Εξοικονόμηση πόρων από άλλες κρατικές υπηρεσίες.
• Σύσταση μοναδικού σημείου διαχείρισης της πληροφορίας για το παράνομο εμπόριο και την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας.
• Οριζόντια δράση της μονάδας σε όλο τον «κύκλο ζωής» των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Η βαρύτητα που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην καταπολέμηση του παρεμπορίου, ακόμη και με τις υφιστάμενες δομές, αποτυπώνεται στα ακόλουθα στοιχεία: στο διάστημα Αυγούστου 2019 – Απριλίου 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 15.288 έλεγχοι, αυξημένοι κατά 372% σε σύγκριση με το διάστημα Αυγούστου 2018 – Απριλίου 2019. Το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκε ήταν 842.700 ευρώ, αυξημένο κατά 138%, ενώ κατασχέθηκαν 142.060 τεμάχια προϊόντων έναντι μόλις 19.103.
Το νομοσχέδιο, τέλος, θα προβλέπει και τη σύσταση εθνικού συμβουλίου βιομηχανίας.