Ερευνα ανατροπή -Η υψηλή καλή χοληστερίνη προκαλεί προβλήματα στην καρδιά


Το αβοκάντο βρίσκεται πλέον σχεδόν σε κάθε σπίτι χάρη στο γεγονός πως θεωρείται υγιεινό φαγητό. Μπορείτε να το βάλετε σε μια σαλάτα, σε μια πίτσα, σε ένα σάντουιτς ή πάνω σε μια φέτα ψωμιού για πρωινό.

Έχει βρεθεί ότι το αβοκάντο περιέχει μια σειρά από ωφέλιμα λιπαρά, όπως λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, βιταμίνες Κ και Β5 καθώς και φυτικές ίνες. Το συγκεκριμένο αυτό φρούτο, όπως και μερικά ψάρια και οι ξηροί καρποί, βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης στο σώμα σας.

Αυτή η καλή χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL-C) έχει βρεθεί εδώ και καιρό ότι μειώνει την κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο απλά.

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έδειξε ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια γενετική μετάλλαξη που σημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα HDL-C τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα άτομα με σπάνια μετάλλαξη στο γονίδιο SCARB1, που ονομάζεται παραλλαγή P376L, βρέθηκαν να έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα HDL-C και είχαν 80% αυξημένο σχετικό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο Δρ. Άνταμ Μπατεργουόρθ, συν-ερευνητής της μελέτης δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα που βελτιώνουν την επεξεργασία της HDL-C για την πρόληψη καταστροφικών καρδιακών προσβολών».

Η μετάλλαξη εκτιμάται ότι επηρεάζει έναν στους 1.700 ανθρώπους.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπατεργουόρθ, είπε:

«Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν πως μερικοί άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό προκαλεί το μέχρι τώρα δεδομένο για το αν η καλή χοληστερόλη προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις ή όχι».
 

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1&appId=176307589079679”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));



Πηγή