Έρευνα COVID-19: Δείτε πως πέρασαν οι Έλληνες στην καραντίνα – Ανασφάλεια για τα οικονομικά και θεωρίες συνωμοσίας

Ανεξάρτητη μη χρηματοδοτούμενη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (hit.org.gr), αποκαλύπτει σημαντικές παραμέτρους της κρίσης του κορωνοϊού στην χώρα μας, κατά το προηγούμενο διάστημα του lockdown. Εμπιστοσύνη στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, αλλά και θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του ιού, καθώς και οικονομική ανασφάλεια για την επόμενη μέρα κυριάρχησαν στις απαντήσεις.

Έκδηλη παραμένει η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με το μέλλον της κρίσης που προκαλεί η νόσος COVID-19, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (hit.org.gr) και σε δείγμα 1.322 ερωτηθέντων, από τις 23 έως τις 28 Απριλίου του 2020, σε συνεργασία με τη διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης  healthpharma.gr .

Η αγωνία για το μέλλον έρχεται να διαδεχθεί τη μοναξιά και τα πάσης φύσεως ψυχολογικά προβλήματα που προηγήθηκαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στο σπίτι, όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα.

Όπως προκύπτει, στο σήμερα το 80,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, το 31,2% ότι θα μείνει άνεργος/η.

Ανησυχία κυριαρχεί ανάμεσα στους Έλληνες και για τις ατομικές ελευθερίες, καθώς το 63,5% δηλώνει πως ανησυχεί ότι αυτές θα περιοριστούν σημαντικά, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση με τη διαχείριση της κρίσης.

Έρευνα COVID-19: Εμπιστοσύνη στην ενημέρωση

Ποσοστό 59,5% εμπιστεύεται πολύ έως απόλυτα την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ενώ μεγάλο  είναι το ποσοστό των ανθρώπων που εμπιστεύονται και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο σχεδόν οι 5 στους 10 απάντησαν ότι είναι σίγουροι ότι οι αρχές αποκρύπτουν τα πραγματικά στοιχεία για τον κορωνοϊό. 

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου και Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας κ. Έφη Σίμου σχολιάζει τα βασικά ευρήματα της έρευνας: “Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, με αυξημένη
αβεβαιότητα, πληθώρα επιστημονικών ασαφειών και δυσκολία σταθερών προβλέψεων για το μέλλον, η πλειοψηφία των ευρημάτων αθροιστικά καταδεικνύει, ότι έχουμε πολύ καλή επίγνωση της κατάστασης και τη
διαχειριστήκαμε με σύνεση”

Θεωρίες συνωμοσίας

Ευάλωτοι είναι οι Έλληνες και στις θωρίες συνωμοσίας, καθώς όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σε ποσοστό 35,3% πιστεύει πως ο κορωνοϊός φτιάχτηκε από άνθρωπο και 3 στους 10 πιστεύουν ότι δεν είναι δικαιολογημένη η αναστάτωση που έχει προκληθεί, αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

      Πώς πέρασαν οι Έλληνες στην καραντίνα

Η έρευνα επιχείρησε να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες διαχειρίστηκαν την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέδειξε κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη. Περισσότεροι από τους 9 στους 10 ακολουθούσαν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Ποσοστό 68,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε κάποιο άτομο να συζητήσει τα προσωπικά του θέματα. “Το ποσοστό αυτό μαζί με το 88% που δήλωσε ότι έμεινε με την οικογένεια ή κάποιο φίλο κατά τη διάρκεια του lockdown πιθανόν να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι ποσοστό 41,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονταν ήρεμοι και μόνο 23,1% φοβισμένοι και 9,8% πανικοβλημένοι”, σχολιάζει η πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Έφη Σίμου.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οι συμμετέχοντες δήλωσαν σε μικρό ποσοστό ότι υπέφεραν από αϋπνία (13,8%) και αίσθημα κόπωσης (16,2%). Ταυτόχρονα ποσοστό 37,1% δηλώνει προβληματισμένο και 28,7% ότι νιώθει απογοήτευση. Ποσοστό 22,7% ένιωσε αίσθημα θυμού και 20,7% αίσθημα θλίψης.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 44,3% μιλούσαν πιο συχνά στο τηλέφωνο σε σχέση με πριν και 59,8% επικοινωνούσαν περισσότερο μέσω διαδικτύου σε σχέση με πριν. Τέλος ποσοστό 35,7% έβγαιναν για περίπατο λιγότερο συχνά σε σχέση με πριν.

“Δείξαμε ψυχραιμία και κοινωνική υπευθυνότητα και θα πρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο ψυχικό σθένος, ώστε να βγούμε από την κρίση εξίσου δυνατοί και με κοινωνική συνοχή”, καταλήγει η κα. Σίμου.

Πηγή