Έρευνα: Η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19

Μία νέα τουρική έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στους εμβολιασμένους που δεν έχουν ποτέ μολυνθεί από τον ιό. 

Συνεπώς δεν έχουν αποκτήσει ούτε φυσική ούτε εμβολιαστική ανοσία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βολκάν Ντεμιρχάν Γιουμούκ του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παχυσαρκίας στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου), μελέτησαν 124 ανθρώπους με σοβαρή παχυσαρκία (δείκτη μάζας σώματος άνω του 40) με μέση ηλικία 42 έως 63 ετών, καθώς και 166 με φυσιολογικό βάρος και μέση ηλικία 39 έως 47 ετών, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως είτε με Pfizer/BioNTech είτε με το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac (γνωστό και ως Sinovac).

Τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, πάρθηκαν δείγματα αίματος και αναλύθηκαν, προκειμένου να μετρηθούν τα δημιουργημένα αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Επίσης διαπιστώθηκε ότι 70 είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό.


πηγή