Έρευνα ΚΕΦΙΜ: 770 ευρώ ετησίως χάνει κάθε Έλληνας λόγω της έλλειψης κεφαλαιοποιητικού συστήματος


Σχεδόν 770 ευρώ χάνουν κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση οι Έλληνες πολίτες από το γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι  κεφαλαιοποιητικό αλλά αναδιανεμητικό, όπως αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών(ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό δίκτυο Epicenter.  Δηλαδή το ποσό αυτό αντιστοιχεί όσο είναι σχεδόν μια  μέση κύρια σύνταξη καθώς σύμφωνα με το σύστημα ΗΛΙΟΣ αυτή υπολογίζεται στα 792 ευρώ .

Παράλληλα στην ίδια μελέτη επισημαίνεται πως η είσοδος στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) είναι ένα βήμα για να μειωθούν οι μελλοντικοί δημογραφικοί κίνδυνοι ωστόσο αυτή η μεταρρύθμιση δεν αντιμετωπίζει  εξολοκλήρου το δημογραφικό πρόβλημα.

Τα συμπεράσματα

Αναλυτικά, στην λόγω μελέτη αναφέρονται τα εξής:

-Η Ελλάδα εκτιμάται πως έχει απώλεια εισοδήματος ύψους 770 ευρώ κατά κεφαλή ετησίως σε τρέχουσες τιμές 2022 λόγω της  έλλειψης κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης στην χώρα μας.

-Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς τα κεφάλαια που διοχετεύονται σε κεφαλαιοποιητικά ταμεία συνταξιοδότησης με μέσο όρο 0,7% του ΑΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια από 29% του ΑΕΠ που ήταν στις χώρες της Ε.Ε.

-Εάν ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν το ίδιο ανεπτυγμένος όπως στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, τότε η ετήσια απόδοσή του  υπολογίζεται πως θα αντιστοιχούσε σε 3 % με 4% του ΑΕΠ.  Ωστόσο το ΚΕΦΙΜ αναφέρει παρακάτω προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

  • Να μεταφερθούν οι εισφορές επικουρικής σύνταξης σε ατομικούς επενδυτικούς λογαριασμούς του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα (σ.σ: ισχύει ήδη για νέους ως 35 ετών)
  • Να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο  στην επικουρική ασφάλιση και  να απελευθερωθεί  μέσω μίας ανταγωνιστικής αγοράς που θα οδηγεί σε μεγαλύτερη απόδοση και θα τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία με επενδύσεις.
  • Να χαλαρώσουν οι περιορισμοί  στη νόμιμη μετανάστευση και να αυξηθούν οι διεθνείς συμφωνίες  για  να κάλυψη θέσεων εργασίας από πολίτες τρίτων χωρών.

-Η μελέτη αναφέρεται και στο δημογραφικό. Μάλιστα η  Κομισιόν εκτιμά πως στην Ελλάδα, το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα 65 ετών αυξάνεται σταθερά τουλάχιστον μέχρι το 2070.

Επίσης μέχρι το 2050 αυξάνεται το ποσοστό των συνταξιούχων επί του γενικού πληθυσμού, ενώ ο δείκτης γονιμότητας εκτιμάται πως θα αυξηθεί μόνο οριακά και η καθαρή μετανάστευση προβλέπεται ομοίως να μην αλλάξει.

Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα 

Συνταξιοδοτικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες πέραν την Ελλάδας. Μερικές αυτές τις χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Ωστόσο σε άλλες χώρες όπως στη Δανία το κατά κεφαλήν κέρδος είναι 3.500 ευρώ σε ετήσια βάση.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό  πίνακα 

 

Μεταξύ άλλων το ΚΕΦΙΜ αναφέρει πως η Ελλάδα κατέγραψε από το 2000 μέχρι και το 2017  τη μεγαλύτερη αύξηση της δαπάνης για πληρωμή συντάξεων (κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ)  μεταξύ των 39 κρατών -μελών του ΟΟΣΑ. Επίσης τονίζει πως ότι πολίτες  ηλικίας άνω των 65 ετών στην Ελλάδα έχουν μέσο καθαρό εισόδημα που αντιστοιχεί στο 95% του μέσου καθαρού εισοδήματος του συνόλου του πληθυσμού. Ενώ στο 89% είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.

 

 



enikonomia.gr