Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι εξετάζει το υπουργείο για τις εισφορές των επιπλέον 5 ωρών – Πώς θα ενημερώνεται ο 2ος εργοδότης


Δύο σενάρια για την «ανταπόδοση» των επιπλέον 5 ωρών εργασίας πέραν του βασικού 8ώρου  του εργαζόμενου επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.  Αυτό που εξετάζεται είναι είτε οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που θα προκύπτουν από τις επιπλέον 5 ώρες πέραν του 8 ώρου να συμπεριληφθούν με μεγαλύτερο υπολογισμό ενσήμων στον ασφαλιστικό του βίο είτε να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά  τους. Όπως είπε ο υπουργός, «η πολιτική βούληση του υπουργείου είναι είτε να προσμετρώνται στον συντάξιμο χρόνο οι επιπλέον 5 ώρες (επειδή  όμως αυτό προϋποθέτει την αναλογιστική μελέτη που χρειάζεται πάντα το ασφαλιστικό μας σύστημα,  θα δούμε πώς βγαίνουν τα νούμερα)  είτε  να υπάρξει κάποια έκπτωση στις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές και του εργαζομένου σε αυτή την περίπτωση. Πάντως σε κάθε περίπτωση επειδή ο σκοπός μας είναι να πολεμήσουμε την μαύρη και την ανασφάλιστη εργασία», συμπλήρωσε.

Και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο φέρνει το υπουργείο τη ρύθμιση για τη θέσπιση του επιπλέον 5 ώρου εργασίας πέραν του 8 ώρου, με αφορμή την κριτική που δέχτηκε από πολλά δημοσιεύματα.  «Σήμερα υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που πέραν του οκταώρου πάνε και δουλεύουν μερική απασχόληση σε μια επιπλέον δουλειά» είπε και επεσήμανε  πως  «έρχεται το υπουργείο Εργασίας και λέει:  Αντί να το κάνετε παράνομα, ελάτε να το κάνουμε νόμιμα. Να πάρει και ο ΕΦΚΑ αυτό που πρέπει να πάρει, αλλά και να μπορεί και η επιχείρηση να δηλώνει τα έξοδά της και να παίρνει και εργαζόμενος νόμιμα τον μισθό του και να έχει έσοδα στη φορολογική του δήλωση. Θα δούμε μετά πώς θα το ρυθμίσουμε…. αναλόγως πόσοι θα μπουν σε αυτή τη διάταξη  προκειμένου να μπορέσουμε  να το κάνουμε και σωστά. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους. Άρα πάμε και νομοθετούμε και ξεκαθαρίζουμε για κάτι που συμβαίνει και όχι για κάτι που δεν συμβαίνει».

Και ξεκαθάρισε πως  εάν θέλει ο εργαζόμενος κάνει άλλη σύμβαση για τις επιπλέον 5 ώρες εργασίας πέραν του οκταώρου. «Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να κάνει σύμβαση. Δεν καταργείται  το 8ωρο, τα έχουμε πει αυτά» και  επανέλαβε πως  «ο στόχος του μέτρου δεν είναι να βάλουμε σκλαβιά στην Ελλάδα όπως γράφουν κάποια πρωτοσέλιδα. Ο στόχος του μέτρου είναι κάτι που βλέπουμε γύρω μας  -που συμβαίνει κατά κόρον παράνομα – να μπορεί να γίνεται νόμιμα και να βάλουμε τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου».

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη  για το πρόστιμο 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία

Επίσης ξεκαθάρισε και σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία. « Πρόστιμο ύψους  10.500 ευρώ μπαίνει στην αδήλωτη εργασία σε επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Δεν μπαίνει γενικά στην αδήλωτη εργασία», είπε και ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα:

«Εάν αφού ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο και μετά μια επιχείρηση ζητήσει να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας και οι εργαζόμενοι  κάνουν κλικ  στην εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνό τους  ότι βγήκαν από την επιχείρηση και πως σταμάτησαν να εργάζονται,  ενώ στην πραγματικότητα δουλεύουν, και γίνει τότε κάποιος έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας ,τότε επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ σε αυτήν.»

Τέλος ρωτήθηκε εάν θα πληρώνει πρόστιμο για αδήλωτη εργασία ο δεύτερος εργοδότης του εργαζόμενου σε περίπτωση που δεν ενημερώνεται από αυτόν ότι απασχολείται στην πρώτη του δουλειά με καθεστώς οκταώρου . « Αυτά θα τα ρυθμίσουμε μέσω της ΕΡΓΑΝΗ. Όλα θα δηλώνονται στο ΕΡΓΑΝΗ και θα παρακολουθούνται   ηλεκτρονικά. Άρα θα υπάρχουν αναγκαίες προειδοποιήσεις  από το σύστημα», απάντησε .



enikonomia.gr