Έρωτας στην εποχή των social: Οι προκλήσεις και οι λύσεις
Ενώ ο έρωτας μπορεί να προκύψει σήμερα με ένα απλό… κλικ, τα social και γενικά η τεχνολογία μπορεί επίσης να θέσει τις σχέσεις σε δοκιμασία. Είτε έχετε μόλις γνωριστεί σε μια εφαρμογή γνωριμιών είτε είστε παντρεμένοι για δεκαετίες, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τον ρόλο που παίζει η σύνδεσή σας στο διαδίκτυο στην διαπροσωπική σας.
Ανεξάρτητα από το πόσο υγιής μπορεί να είναι μια σχέση, κάποιες κακές συνήθειες που αφορούν στη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσαν να βλάψουν τον δεσμό σας. Για παράδειγμα, το να κρατάτε μυστικά ή να αγνοείτε ανά περιόδους τον/την σύντροφό σας. Κι ενώ ζητήματα όπως η ζήλια και τα προβλήματα επικοινωνίας σίγουρα προϋπήρχαν των smartphones και των social, με την τεχνολογία φαίνεται να μεγαλώνουν.
Οι δυσκολίες της αγάπης στην ψηφιακή εποχή, έχουν όμως, όπως όλα τα θέματα, λύσεις.
Έρωτας στην εποχή των social: 7 προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους
#1 Κακή επικοινωνία
Σε μια εποχή που τα γραπτά μηνύματα στα social είναι ο κανόνας, η κακή επικοινωνία είναι μια κοινή παγίδα. Η επικοινωνία που βασίζεται σε ένα κείμενο δεν είναι ίδια με την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο και δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγεί σε παρεξηγήσεις. Ακόμα κι ένα απλό μήνυμα όπως «θυμήθηκες να πάρεις καφέ;» μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους όταν ο τόνος είναι ασαφής.
Η λύση
Δώστε προτεραιότητα στις face to face συνομιλίες για σημαντικές συζητήσεις. Στείλτε πολλά θετικά μηνύματα ώστε ο τόνος σας να ερμηνεύεται με ακρίβεια. Πριν στείλετε ένα μήνυμα, διαβάστε το ξανά και σκεφτείτε πώς μπορεί να εκληφθεί από τον/την σύντροφό σας που δεν ξέρει πώς αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή και επεξεργαστείτε το αναλόγως.
#2 Ζήλια
Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είναι ιδανικές για να παραμένουμε συνδεδεμένοι, μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν τη ζήλια. Το να βλέπεις ποιους ακολουθεί ο/η σύντροφός σου, να διαβάζεις τα σχόλια που αφήνει για άλλους και άλλες παρόμοιες αλληλεπιδράσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα ανασφάλειας. Μάλιστα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ψάξετε για περαιτέρω στοιχεία. Η… κατασκοπεία όμως διαβρώνει την εμπιστοσύνη.
Η λύση
Καθορίστε σαφή όρια και συζητήστε την αποδεκτή συμπεριφορά στα social. Επικοινωνήστε μεταξύ σας τυχόν ανησυχίες και καθησυχάστε ο ένας τον άλλον ως προς τα συναισθήματά σας. Η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την αποφυγή παρεξηγήσεων.
#3 Προβλήματα απορρήτου
Οι διαφωνίες σχετικά με το ποιες προσωπικές πληροφορίες πρέπει να κοινοποιούνται στο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσουν ένταση. Ο ένας σύντροφος μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με διακοπές, νέες αγορές ή οικογενειακά ζητήματα σε σύγκριση με τον άλλο.
Η λύση
Προχωρήστε σε έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα όριά σας ως προς τις κοινές δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Σεβαστείτε ο ένας τις επιθυμίες και τις αποφάσεις του άλλου. Η αμοιβαία κατανόηση των ορίων και στη συνέχεια ο σεβασμός τους είναι απαραίτητα στοιχεία για να υπάρχει εμπιστοσύνη.
#4 Λιγότερος χρόνος μαζί
Πολλοί ελέγχουμε το email της εργασίας μας στο σπίτι ή ολοκληρώνουμε δουλειές στον υπολογιστή τα βράδια. Καθώς η εργασία εισχωρεί σε αυτό που παραδοσιακά θεωρούνταν οικογενειακός χρόνος, πολλά ζευγάρια βάζουν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν τη σχέση τους σε δεύτερη μοίρα.
Η λύση
Καθορίστε χρόνο χωρίς τεχνολογία, όπως κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή στην κρεβατοκάμαρα, για να εστιάζετε ο ένας στον άλλο. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν οθόνες για να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας. Αφιερώνοντας χρόνο για να προσφέρετε ο ένας στον άλλο την αμέριστη προσοχή σας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικειότητα και τον δεσμό σας.
#5 Online απιστία
Το διαδίκτυο μας προσφέρει αμέτρητες επιλογές σύνδεσης με άτομα που αναζητούν ρομαντικές σχέσεις. Και είναι πιο εύκολο από ό,τι ενδεχομένως πιστεύουμε να ξαναμιλήσουμε με τον/την πρώην ή να μπούμε στη διαδικασία του αθώου φλερτ με έναν άγνωστο.
Η λύση
Πείτε ξεκάθαρα ο ένας στον άλλο τι σημαίνει για εσάς απιστία και βάλτε όρια στις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε συγκεκριμένα θέματα, όπως τις προσδοκίες σας σχετικά με την επαφή με έναν πρώην. Και σε αυτήν την περίπτωση, η κατανόηση και ο σεβασμός των ορίων του άλλου μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση προβλημάτων.
#6 Phubbing
Το phubbing ή αλλιώς η αγνόηση του/της συντρόφου για χάρη των ψηφιακών συσκευών, μπορεί να διαβρώσει την ικανοποίηση από τη σχέση με την πάροδο του χρόνου. Είναι απογοητευτικό να μιλάς σε κάποιον που δεν σηκώνει το βλέμμα από το τηλέφωνο.
Η λύση
Προσέξτε τη χρήση του τηλεφώνου όταν περνάτε χρόνο μαζί. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να αφήσετε τις συσκευές μακριά και να δώσετε στο/η σύντροφό σας την πλήρη προσοχή σας. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να ενισχύσει την εκτίμηση που έχει ο ένας για τον άλλον. Αν ο σύντροφός σας σας αγνοεί, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και ζητήστε ένα δείπνο χωρίς τηλέφωνο.
#7 Διαφορετικές online συνήθειες
Τα ζευγάρια έχουν συχνά διαφορετικές προτιμήσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τριβή. Εάν ο/η σύντροφός σας απολαμβάνει για παράδειγμα να στέλνει μηνύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν έχετε το χρόνο να απαντήσετε, είναι ένα πρόβλημα.
Η λύση
Συζητήστε πώς προτιμάτε να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία και σεβαστείτε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Το να βρείτε μια ισορροπία με κατανόηση και αγάπη είναι ζωτικής σημασίας για μια δυνατή σχέση.