Εσωστρέφεια ή κοινωνικό άγχος;


Τα περισσότερα άτομα συνήθως όταν ξεκινούν ψυχοθεραπεία για πρώτη φορά, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τις δυσκολίες της καθημερινότητας περιγράφουν τον εαυτό τους ως εσωστρεφή και επίσης σε πολλές περιπτώσεις αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος όταν βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο.

Η εσωστρέφεια και το κοινωνικό άγχος συχνά αποτελούν δύο έννοιες, οι οποίες συγχέονται τις περισσότερες φορές από τους θεραπεύομενους, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για τους θεραπευτές οι έννοιες αυτές περιγράφουν δύο διαφορετικές πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η εσωστρέφεια αποτελεί χαρακτηριστικό που συνδέεται με την ντροπαλότητα, όμως δεν έχουν ακριβώς την ίδια σημασία. Οι εσωστρεφείς είναι άτομα που θα δείξουν λιγότερη κοινωνικότητα μπροστά σε πολλά άτομα αλλά θα είναι πιο κοινωνικοί μποροστά σε μια μικρή ομάδα ατόμων.

Το κοινωνικό άγχος αποτελεί την έντονη ανησυχία και τον φόβό που αισθάνεται το άτομο στην προοπτική της συνεύρεσης με άλλα άτομα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα του να εξελίσσεται σε μια ολοένα και πιο δύσκολή κατάσταση. Η εσωστρέφεια δεν συνδέεται μόνο με το κοινωνικό άγχος. Αντιθέτως εσωστρεφή αλλά και εξωστρεφή άτομα μπορεί να αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος-φόβο.

Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του γενικότερου άγχους, έτσι και ειδικότερα στο κοινωνικό άγχος το άτομο δεν πιστεύει στον εαυτό του, δεν τον θεωρεί ικανό, χάνει την αυτοπεποίθηση του, “εγκλωβίζεται” στις αρνητικές και ανήσυχες σκέψεις του και κατά συνέπεια κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του.

Η αρνητική επίδραση του κοινωνικού άγχους:

  • Έντονος φόβος σε καθημερινή βάση από τα άτομα ότι εκτείθενται στην παρατήρηση των άλλων.
  • Αντιμετώπιση έντονης ανησυχίας σχετικά με την κριτική των άλλων, για το τι σκέφτονται για αυτούς.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • Φόβος ότι οι άλλοι θα ανακαλύψουν ότι πάσχουν από κοινωνικό άγχος.
  • Εσφαλμένη εντύπωση ότι τα υπόλοιπα άτομα δεν αγχώνονται για τίποτα και ότι φέρονται σωστά σε μία δεδομένη κοινωνική κατάσταση.
  • Φόβος ότι τα άτομα μπορούν να γελοιοποιηθούν και να εξευτελιστούν μπροστά στους άλλους.

Αν αισθάνεστε ότι αντιμετωπίζετε κοινωνικό άγχος-φόβο, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν Ψυχολόγο-Ειδικό Ψυχικής υγείας, για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ότι σας προβληματίζει και να βελτιώσετε την καθημερινότητα σας.



Πηγή