ΕΣΠΑ: Έρχονται 3 νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Τρία νέα επιδοτούμενα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου με στόχο την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, την ενίσχυση υφιστάμενων με την χρηματοδότηση μικρών έως 25.000 ευρώ και την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Στόχος και των τριών αυτών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως και των προηγούμενων είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων της «Πράσινης Μετάβασης» και του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού»,  έχουν υποβληθεί πάνω από 21.000 αιτήσεις χρηματοδότησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενώ μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 9.000 αιτήσεις, ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και για αυτό η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης των κονδυλίων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • Εκπαίδευση εργαζομένων

Η συγκεκριμένο δράση  στοχεύει στην παροχή κινήτρων προς τις  επιχειρήσεις, προκειμένου  να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους και έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει επί σειρά ετών στον τομέα αυτό. Η τελευταία συγχρηματοδοτούμενη δράση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Η ενέργεια αυτή  απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις έχουν από 20 έως 50 εργαζομένους και ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους στο πλαίσιο  ενός σχεδίου προσαρμογής τους σε αλλαγές που επηρεάζουν όλο και περισσότερο το επιχειρείν (ενεργειακή κρίση, πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μετάβαση, ανάπτυξη αγορών, επέκταση ή αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης  κ.ο.κ)

Επιχορηγούνται κυρίως ενέργειες κατάρτισης των εργαζομένων σε συνδυασμό με ένα σχέδιο προσαρμογής της επιχείρησης στις αλλαγές.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε σχεδίου κυμαίνεται από 25.000 έως και 130.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται έως το 70%.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, καθώς και οι λοιποί όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην Αναλυτική Πρόσκληση της Δράσης.

Με την αίτηση χρηματοδότησης θα επιλέγονται (από λίστα προεπιλογής) τα αναγκαία στοιχεία όπως ενδεικτικά:

  • οι ενέργειες που θα περιλαμβάνει το σχέδιο
  • οι θεματικές περιοχές κατάρτισης
  • το πλήθος των συμμετεχόντων ανά ενέργεια
  • η μέση διάρκεια κατάρτισης
  • το πλήθος των πιστοποιητικών

Τι χρηματοδοτείται

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων η λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες), οι δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων, οι δαπάνες κατάρτισης, οι  δαπάνες Πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά) και το μισθολογικό κόστος για έναν νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο.

Ο συνολικό προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

  • Υποστήριξη πτυχιούχων να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση αυτοαπασχόλησης σε επιλεγμένες ομάδες με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.

Η δράση στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων προκειμένου να αναπτύξουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα σε τομείς  που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν ακαδημαϊκές γνώσεις και ικανότητες, επιτυγχάνοντάς με τον τρόπο αυτό και τη μείωση της ετεροαπασχόλησης των πτυχιούχων. Το ύψος της επιχορήγησης, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews θα ανέρχεται έως τις  17.000 ευρώ και οι ειδικότεροι όροι θα προσδιοριστούν στην αναλυτική πρόσκληση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά και ανέργους αλλά και εργαζόμενους πτυχιούχους και μεταξύ άλλων στις επιλέξιμες δαπάνες θα περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τα επαγγελματικά μισθώματα, για το ηλεκτρικό ρεύμα, για νομική, συμβουλευτική και λογιστική υποστήριξη, για τον σχεδιασμό και κατασκευή επαγγελματικής ιστοσελίδας, δαπάνες προβολής και άλλα.

  • Tαμείο Μικροπιστώσεων με χορήγηση δανείων μέχρι 25.000 ευρώ

Το πρόγραμμα «Ταμείο Μικροπιστώσεων» στοχεύει να υποστηρίξει πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παρέχοντας μικροπιστώσεις, δηλαδή δάνεια μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιήσουν  μικρά επενδυτικά σχέδια αλλά και να τους παρέχεται  κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να μπορέσουν  να αναπτυχθούν.

Η παροχή της μικροπίστωσης  θα παρέχεται μέσω των διαπιστευμένων ειδικών φορέων και θα συνοδεύεται και από παράλληλη συμβουλευτική υποστήριξη στον επιχειρηματία (εκπαίδευση, mentoring, συμβουλευτική υποστήριξη κλπ). Δικαιούχος για την υλοποίηση της δράσης θα είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για μια δράση με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.

 



enikonomia.gr