Εστίαση: Τι πρέπει να αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει τις ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης αναφορικά με τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών.
Αναλυτικά:
- Το είδος των ελαίων και η χρήση τους
- «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση
- «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση
- «Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή «προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια
- Προκειμένου για προσυσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, χυμοί, σόδες, ανθρακούχα νερά) αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε προσυσκευασίας σε ml.
- Ειδικότερα για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η προσυσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους όπως αυτά αναφέρονται στην επισήμανση (ετικέτα) των εν λόγω οίνων ή των αλκοολούχων ποτών
- Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.
- Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των ανωτέρω από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο: 1) Για έλλειψη ενδείξεων, 500 ευρώ ανά είδος,
2) Για παραπλανητική-ανακριβή αναγραφή προϊόντος, 3.000 ευρώ ανά είδος.