Εθνική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυo
Το κυβερνητικό σχέδιο για το ζήτημα του εθισμού των ανηλίκων με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να αποτελέσει τη βάση για την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής και πανευρωπαϊκά.
Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων ορίζει την ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη και καθιστά εφικτή την πιστοποίηση της ηλικίας των παιδιών και των εφήβων. Μέσω της ιστοσελίδας parco.gov.gr η οποία είναι ήδη ενεργή, μπορούν να ενημερωθούν οι γονείς για όλα ενώ τον Απρίλιο θα είναι εφικτή η εγκατάσταση της εφαρμογής kids wallet όπου θα υπάρχει γονικός έλεγχος στο χρόνο και στις σελίδες που επισκέπτονται οι ανήλικοι.
«Αυτή η πρωτοβουλία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχει καταφέρει να μας επαναφέρει στο αυτονόητο, να ασχολούνται οι γονείς με τη ψηφιακή καθημερινότητα των παιδιών τους. Πρόκεται για ψηφιακή παραμέληση που είναι προέκταση της φυσικής παραμέλησης», σχολίασε ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, πρώην Διοικητής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Πρωτίστως οι γονείς θα πρέπει να βάλουν όρια στον εαυτό τους και μετά όρια στην έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο. Η καθολική απαγόρευση δεν θα βοηθούσε, ενώ θα ήταν δύσκολος και ανέφικτος στόχος», είπε η ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη.
Οι γονείς μέσω των εφαρμογών μπορούν να έχουν πρόσβαση στο στίγμα τοποθεσίας του παιδιού, να χρησιμοποιούν διαδικτυακό φίλτρο (όπως μπλοκάρισμα ακατάλληλων σελίδων), καθώς και χρονικά όρια διαχείρισης & παρακολούθησης χρήσης εφαρμογών, παιχνιδιών και κοινωνικών δικτύων.
Ακόμη μπορούν να προχωρήσουν σε κλείδωμα οθόνης, παρακολούθηση αρχείου κλήσεων και SMS, μπλοκάρισμα εφαρμογών και ιστοσελίδων, να δουν τι ψάχνει το παιδί στις μηχανές αναζήτησης.
Άλλες λειτουργίες αφορούν το επίπεδο μπαταρίας της συσκευής του παιδιού, λήψη στιγμιότυπου οθόνης και παρακολούθηση μικροφώνου και κάμερας σε πραγματικό χρόνο.