Ευάλωτη η ελληνική οικονομία, λέει ο ΟΟΣΑ
Στους πλέον πληττόμενους τομείς, λόγω κορωνοϊού, με κυριότερους το λιανεμπόριο και τον τουρισμό, συγκεντρώνεται το 45% της συνολικής απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο ΟΟΣΑ, τοποθετώντας τη χώρα μας στη δυσμενέστερη θέση, από την άποψη αυτή, μεταξύ 29 ανεπτυγμένων χωρών-μελών του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι πλέον πληττόμενοι τομείς είναι η κατασκευή μέσων μεταφοράς, η οικοδομή, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια (τουρισμός), τα ακίνητα, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και άλλες προσωπικές υπηρεσίες (π.χ. κομμωτήρια). Κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής απασχόλησης, με την Ελλάδα να κατέχει την πρώτη θέση με 45%.
Σύμφωνα με την έκδοση Statistical Insights του ΟΟΣΑ, στους πληττόμενους αυτούς τομείς κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και οι πλέον ευάλωτες στην κρίση. Συγκεκριμένα, κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ το 75% των εργαζομένων στους τομείς αυτούς απασχολείται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, το ποσοστό φθάνει το 90%. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 10 εργαζομένους, οι οποίες πιθανότατα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ρευστότητας, σημειώνει ο οργανισμός, αντιπροσωπεύουν το 30% της απασχόλησης στους τομείς αυτούς και το 60% σε Ελλάδα και Ιταλία.
Εκεί όπου η εικόνα εμφανίζεται πιο θετική για την Ελλάδα είναι στους τομείς του λιανικού και χονδρικού εμπορίου τροφίμων, που αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο το 1,5% της απασχόλησης στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά το 3,5% στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Οι τομείς αυτοί προβλέπεται να έχουν θετικές επιδόσεις, λόγω αποθεματοποίησης εκ μέρους των νοικοκυριών αλλά και υποκατάστασης των εστιατορίων που έκλεισαν.