Ευρωεκλογές: Έντονες διεργασίες και τριγμούς στα κόμματα έφερε το αποτέλεσμα της κάλπης
Για τα σενάρια ανασχηματισμού μίλησε ο κ. Καραγκούνης.
«Νομίζω πως δεν θα αργήσει πάρα πολύ. ο πρωθυπουργός έχει αξιολογήσει τα αίτια της πτώσης των ποσοστών μας και θα προχωρήσει όπως είπε σε διορθωτικές κινήσεις, προκριμένου να αντιμετωπίσουμε όντως κάποιες αστοχίες. Θεωρώ ότι αυτά πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν κεντρικά θέματα με διαφορετικές απόψεις, και τα οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπέστημεν πολιτική ζημιά. Θεωρώ ότι το θέμα της ακριβείας είναι πολυμέτωπο, αλλά είναι η κορωνίδα της πολιτικής πίεσης. Πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, να ενισχυθεί και αυτό το κομμάτι. Επίσης υπάρχει διαφορά τιμών που δεν εξηγείται, εκεί πρέπει να κάνουμε κάτι γι΄αυτό. Έχουμε τονώσει το εισόδημα των πολιτών, προσπαθούμε να μειώνουμε την φορολογία, στους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε. Πρέπει να δούμε για τους νέους επαγγελματίες τι γίνεται να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Στο ζήτημα της φορολόγησης πρέπει να γίνουν αλλαγές», είπε αρχικά.
Για την συμπεριφορά τρων υπουργών ή στελεχών της κυβέρνησης:
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραγκούνης, «Δεν θα κρίνω κάποιον υπουργό και συνάδελφο, γίνεται μια προσπάθεια από όλους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαντάζομαι θα έχει μια εικόνα αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σίγουρα μπορεί το 41% να δημιουργεί μία πολιτική αυτοπεποίθηση. Πρέπει να είμαστε πάντα κοντά στον κόσμο και να ακούμε τους πολίτες. Να πράττουμε αποτελεσματικά. Για την ακρίβεια το λέγαμε. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που βάλαμε πρόστιμα. Αν αυτό πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα, θα τρέξει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει και εκείνη τα μέτρα της. το πόσο αποτελεσματικό είναι θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Σε όλες τις κυβερνήσεις υπήρχαν εξωκοινοβουλευτικοί. Οι κοινοβουλευτικοί δίνουν λόγο στους πολίτες»
Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα:
«Δεν είμαστε χαρούμενοι και δεν πρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν επιθυμητό αλλά δεν ήταν και καταστροφική ήττα. Ήταν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να έχουμε πάει πολύ καλύτερα. Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει για όλους μας. Γίνεται κουβέντα για ανασχηματισμό και «κακούς» υπουργούς, ενώ στην πραγματικότητα είναι κακός ο πρωθυπουργός και αυτός αποδοκιμάστηκε. Οι πολίτες αποδοκίμασαν την κυβέρνηση, αλλά δεν επιδοκίμασαν την αντιπολίτευση. Οφείλουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για τις προτάσεις μας, για την μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ. Όταν μέχρι και 3 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάσεις, πολυφωνία, περίοδο ταραχής, είναι απολύτως λογικό μέσα σε δυο μήνες να μην έχει αυτή την οργανωτική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση. Από εδώ και στο εξής είναι δύσκολα τα πράγματα. Πιθανόν να έγιναν επικοινωνιακά λάθη, για τις προτάσεις μας δουλέψαμε όλοι. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε το μήνυμα. Ίσως επηρέασε και η υπόθεση με το Πόθεν Έσχες. Μπορεί να είναι ένας παράγοντας και η προσωπική προβολή. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε αξιοπιστία και να πείσουμε την ελληνική κοινωνία. Αύριο έχουμε ΚΟ», τόνισε.
Και συμπλήρωσε ο κ. Κόκκαλης: «Δηλαδή οι δύο μέρες απουσίας του κ. Κασσελάκη στις Σπέτσες μετά τις εκλογές σημαίνει ότι δεν έχει διάθεση για δουλειά; Δεν πειράζει που πήγε στις Σπέτσες για δύο μέρες. το θέμα είναι να ξεκινήσουμε δουλειά με υπεύθυνες και αξιόπιστες προγραμματικές θέσεις».
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος με την σειρά του, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε πολλούς αποδέκτες. Πρώτα από όλα την κυβέρνηση, οι πολίτες «είπαν» ότι υπάρχει πρόβλημα με τις χρεώσεις, με την ακρίβεια, ότι το ΕΣΥ έχει διαλυθεί και ότι υπάρχει αλαζονεία στην συμπεριφορά. Η ΝΔ είναι ζωντανή γιατί δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική πρόταση. Δεύτερον, είναι η Ακροδεξιά που πήρε το 19%. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε δίπλα στην Δεξιά να βρεθεί η Ακροδεξιά. Πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Το κόμμα του κ. Κασσελάκη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εγώ τουλάχιστον αισθάνονται, στον κεντροαριστερό και προοδευτικό χώρο. Είναι ένα διαφορετικό κόμμα, one man show, ένα κόμμα με διαφορετικούς αποδέκτες που αλλάζει ώρα με την ώρα. σέβομαι τον λαό που τον ψήφισε, αλλά δεν συμφωνώ μαζί του. Κατά την γνώμη μου σήμερα υπάρχει «κόμμα του κ. Κασσελάκη».