Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η έκθεση προόδου

Εν μέσω επικίνδυνης όξυνσης της τουρκικής ρητορικής, με αιχμή του δόρατος την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ψηφίζεται την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση-«ράπισμα» για την ΆγκυραΗ Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει προ της ψήφισης, διά στόματος του επιτρόπου Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ανησυχία για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών· χαρακτηρίζει την αμφισβήτηση κυριαρχίας αντιπαραγωγική και αντίθετη με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισημαίνει ότι συνολικά η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι, επισήμανε ότι οι αναφορές για υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικές περιοχές είναι πηγή ανησυχίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας για μερικά από τα νησιά της είναι αντιπαραγωγική και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βάρχελι υπογράμμισε ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών.


Πηγή