Εξαδάκτυλος για κορονοϊό: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, να μην βιαστούμε να πετάξουμε τις μάσκες
;ασίας, δεν είναι η ώρα ακόμη να την αποχωριστούμε. Όπως τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, η μάσκα είναι το πιο απλό και το πιο αποτελεσματικό μέτρο, άλλωστε όταν δεν είχαμε εμβόλιο είχαμε μάσκα και κοινωνικές αποστάσεις και αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στην χώρα μας και στις άλλες χώρες. «Δεν πρέπει να βιαστούμε να την πετάξουμε όσο και αν έχουμε αγανακτήσει όλοι με την χρήση της». Χωρίς να θέλει να προβλέψει πότε θα σταματήσουμε να την χρησιμοποιούμε, είπε ωστόσο πως όταν επιστρέψουμε στους ανοιχτούς χώρους από τους κλειστούς, εκεί θα τροποποιηθεί και η χρήση της μάσκας, χωρίς καμιά αμφιβολία.
Ο ιός συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα
Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μετάλλαξη θα επιλέξει ο ιός στην επόμενη εμφάνισή του, όπως και το πότε μπορεί να συμβεί αυτό. «Μπορούμε να πούμε ότι οι παραλλαγές μέχρι τώρα εμφανίστηκαν με μια χρονική απόσταση 4-6 μηνών η μία από την άλλη. Επίσης, κάθε παραλλαγή ήταν μολυσματικότερη από την προηγούμενη» ανέφερε, τονίζοντας ότι ο ιός συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα και απρόβλεπτα.
«Επώδυνο και άδικο ότι έχουμε τόσους θανάτους»
Αναφερόμενος στον υψηλό αριθμό θανάτων στην χώρα μας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε πως είναι επώδυνο και άδικο ότι έχουμε τόσους θανάτους, διότι οι θάνατοι αυτοί κατά 90% προέρχονται από ανθρώπους που αν είχαν ακούσει, είπε, στις καθημερινές εκκλήσεις από τον περασμένο Μάιο και είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα είχαν αποφευχθεί.
Όπως σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αυτό συνέβη σε άλλες χώρες όπου οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στους άνω των 60 ξεπέρασαν το 95%, στην Πορτογαλία στην Ιταλία, στην Δανία. «Εκεί δεν έχουν αυτούς τους αριθμούς. Θα μπορούσαμε ωραιότατα να ήμασταν και εμείς ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, γιατί εμβόλια υπάρχουν και δυνατότητα να χορηγηθούν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.
Για ποιους Δέλτα και Όμικρον είναι το ίδιο επικίνδυνη
Ερωτηθείς κατά πόσο οι θάνατοι στην χώρα μας αφορούν στην μετάλλαξη Δέλτα, απάντησε πως οι απώλειες ανθρώπων κοντά στην ηλικία των 60, προέρχονται από το στέλεχος Δέλτα, ενώ στους μεγαλύτερους, δηλαδή στους άνω των 80 που χάνουν την ζωή τους η Όμικρον έχει μεγαλύτερη συμμετοχή.
«Η Δέλτα και η Όμικρον στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ανεμβολίαστοι δεν έχει διαφορά. Δηλαδή δεν θα πρέπει να αισθάνεται κάποιος πιο ασφαλής με την Όμικρον έναντι της Δέλτα. Για το σύνολο του πληθυσμού είναι ηπιότερη η Όμικρον, αλλά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο περισσότερο, είναι εξίσου επικίνδυνη» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Υπάρχει πίεση από την κοινωνία για χαλάρωση
Σε σχέση με την χαλάρωση των μέτρων, την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι παραμένουν ψηλά, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αιτιολόγησε τις αποφάσεις λέγοντας ότι η τάση είναι ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση. Ακόμα, αυτό που έχει αλλάξει σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγάλες ηλικίες.
«Αυτή την στιγμή οι άνω των 60 στην χώρα μας έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 90%. Όταν αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα στις 27 Δεκεμβρίου, το ποσοστό αυτό ήταν κάτω από 80%. Αυτό αλλάζει τα πράγματα, συν το γεγονός ότι είδαμε την επίπτωση των περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πίεση από την κοινωνία όπου οι εμβολιασμένοι νεότεροι άνθρωποι λένε ότι εμείς για ποιο λόγο πρέπει να υποστούμε απώλειες, γιατί για κάποιους ανθρώπους τα περιοριστικά μέτρα σημαίνουν απώλεια εισοδήματος που έχει μέσα και μια έννοια αδικίας» ανέφερε.
Συμπλήρωσε πάντως, ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τους άνω των 60 θα πρέπει να ανέβει, γιατί ναι μεν το 90% είναι καλύτερο από το 80% και καλύτερο από το 70% όπως ήταν κάποιους μήνες πίσω, αλλά «το επιθυμητό και το αναγκαίο είναι το 100% για να σταματήσουμε να απασχολούμαστε».
Δίνοντας την δική του εκτίμηση σε σχέση με το γιατί ορισμένοι συμπολίτες μας που έχουν κάνει τις 2 δόσεις, δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό με την αναμνηστική, ο Θεόδωρος Εξαδάκτυλος είπε ότι δεν πρόκειται για άρνηση. «Είτε έχουν μεσολαβήσει κάποιες νοσήσεις μετά την 2η δόση που τους λένε ότι μπορεί να αναβληθεί για αργότερα ο εμβολιασμός τους με την τρίτη δόση είτε ανιχνεύουν τα αντισώματά τους και τα βρίσκουν υψηλά, οπότε λένε ότι αφού έχω άμυνα γιατί να ακολουθήσω τον γενικό κανόνα», σημείωσε.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ