Έξαρση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας – Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας το panic button


Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ήδη πάνω από 200 γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το «Panic Button».

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ακραία περιστατικά βίας που έρχονται στην δημοσιότητα, είτε πρόκειται για γυναικοκτονίες, είτε για άγριους ξυλοδαρμούς γυναικών από τους θύτες.

Σίγουρα μια εφαρμογή δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, το «κουμπί πανικού», μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές και να προστατέψει την σωματική σου ακεραιότητα.

Η υπεύθυνη Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής, Αναστασία Ηλιοδρομίτη, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένα θύμα όταν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και γιατί πρέπει να απευθυνθεί σε αυτό το τμήμα.

«Το τμήμα μας λειτουργεί ένα χρόνο, εδώ στην Καλλιθέα. Στην Αττική υπάρχουν 6 αντίστοιχα τμήματα, κάθε διεύθυνση έχει το δικό του Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, και τώρα πια λειτουργούν 63 επιχειρησιακά γραφεία. Εμείς εδώ είμαστε για αν ακούσουμε τα θύματα και να τους κάνουμε να αισθανθούν ασφάλεια. Προσποιούμενα να πάρουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Αν υπάρχουν ανήλικα, υπάρχουν παιχνίδια ώστε να απασχολούνται όσο γίνεται η κατάθεση. Αν υπάρχει σωματική κακοποίηση, της δίνουμε ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να εξεταστεί και την συνοδεύουμε εμείς εάν το θέλει. Τα γραφεία είναι όλο τα 24ωρο ανοιχτά και οι αστυνομικοί εδώ είναι εκπαιδευμένοι. Αφού πάρουμε την κατάθεση, μπορούμε να περάσουμε στην τοποθέτηση του panic button εάν το θέλει. Η εγκατάσταση γίνεται με ένα barcode από εμάς».

Η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ., ανέφερε πως πλέον δίνεται η δυνατότητα panic button και σε άντρες.

«Είναι περισσότερα από 200 τα άτομα που το έχουν εγκαταστήσει ενώ πάνω από 100 το έχουν πατήσει. Η εγκατάσταση γίνεται εντός της αστυνομικής υπηρεσίας και μέσω αυτού μπορούμε να τις εντοπίσουμε όπου και αν βρίσκονται. Τα safe house είναι άνω από 20 στην χώρα, όπου είναι δομές που φυλάσσονται από την αστυνομία. Κάθε θύμα μένει μόνο του και μπορούν να φιλοξενηθούν και τα παιδιά της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 παιδιά που μένουν σε safe house μαζί με τις μητέρες τους».



Πηγή