Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Ανοίγει ο δρόμος» για 240 δόσεις σε χρέη – «κληρονομιά» επιχειρήσεων που έβαλαν «λουκέτο»


Οριστικό: «Κούρεμα» ως και 28% στα χρέη που «τακτοποιούνται» μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού και σταθερό επιτόκιο 3% στην αποπληρωμή. Η απαραίτητη υπουργική απόφαση που ενεργοποιεί τις συγκεκριμένες προβλέψεις του πρόσφατου νόμου υπεγράφη και πλέον τίθενται οι σχετικές διατάξεις σε ισχύ. Με διαφορετική υπουργική απόφαση, «ανοίγει ο δρόμος» σε περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου να αιτηθούν -εφόσον το θελήσουν- την ένταξή τους στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού, με άλλα λόγια να διευθετήσουν τα χρέη τους μέχρι και σε 240 δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να επωφεληθούν των νέων ρυθμίσεων, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις.
 Το «κούρεμα» στα δάνεια και το σταθερό επιτόκιο

Συγκεκριμένα, με τις αλλαγές που επέρχονται βελτιώνεται έως και κατά 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση το ύψος του περιορισμού της οφειλής («κούρεμα») σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με την ίδια προαναφερόμενη υπουργική απόφαση, το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη.
Έως τώρα το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές.
Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό.
Η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών (για την ακριβή ημερομηνία θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση).

 Πρόσβαση στις 240 δόσεις και για όσους έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους

Με άλλη, Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Σε σχέση με τον εξωδικαστικό, υπενθυμίζεται, ο νόμος 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» προβλέπει ακόμη ότι:
Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).
Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή.
Οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

 Πόσοι ρύθμισαν τα χρέη τους μέσω Εξωδικαστικού

Μέσω του εξωδικαστικού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς.
Το μέσο «κούρεμα» οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου νόμου (5072/2023), ακολουθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024 η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers.

Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια Πιστώσεις (servicers) υποχρεώνονται να παρέχουν, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών).
Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.



enikonomia.gr