8. Είναι αποδεκτό να συνδυαστεί ΠΕΑ με πολλές ηλεκτρονικές ταυτότητες;
«Εξοικονομώ- Επιχειρώ»: Μέχρι σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα
Mέχρι σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση στο https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ».
Συγκεκριμένα το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής
Διευκρινίζεται πως βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ κλπ) στο πρόγραμμα είναι να έχουν (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες. Για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου, αναλόγως των επιλέξιμων παρεμβάσεων
Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενδέχεται να ανακοινώσει νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την συμμετοχή τους σε αυτό δεν είναι ιδιαίτερα “ζωηρό” διότι μέχρι στιγμής μόνο 600 με 700 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση. Σημειώνεται δε πως το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις. Σημειώνεται δε πως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε εργασίες θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, σε εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, φωτισμού νέας τεχνολογίας LED, θέρμανσης και ψύξης χώρων, αλλά και σε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.
Και στο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» έχει υιοθετηθεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (Firstin-Firstout).
Τα SOS του προγράμματος
Επίσης οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Οι παρεμβάσεις
Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα πάρουν ενίσχυση, προκειμένου να υλοποιήσουν παρεμβάσεις:
- ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού κελύφους, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης,
- ενεργειακής αναβάθμισης συστήματος φωτισμού, από νέας τεχνολογίας LED, εγκατάσταση αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης λόγω απουσίας/παρουσίας χρηστών,
- εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων, όπως αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας,
- εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ψύξης χώρων, όπως αντικατάσταση ψυκτών,
- εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα αερισμού χώρων,
- εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα ζεστού νερού χρήσης,
- εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα,
- εγκατάστασης συστήματος αντιστάθμισης,
- εγκατάστασης συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο,
- αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που αφορά στην παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία).
2. Το ποσό της ενίσχυσης
Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών.
Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης (κτίρια και μη κτιριακές εγκαταστάσεις) και του μεγέθους της επιχείρησης.
Αντιστοίχως, για τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:
- δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.
- δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους
3.Ο οδηγός
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ». Αναλυτικά:
1.Είναι επιλέξιμες ενεργοβόρες συσκευές που κάνουν χρήση φυσικού αερίου/υγραερίου π.χ. φούρνοι;
Όχι δεν είναι επιλέξιμες διότι βάσει του Οδηγού απαγορεύονται οι καυστήρες με χρήση φυσικού αερίου
2. Η έδρα της επιχείρησης εμφανίζεται ως κατοικία στην οικοδομική άδεια. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση;
Επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, όπως π.χ. γραφεία μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών μπορούν να στεγάζονται σε χώρους που πολεοδομικά χαρακτηρίζονται ως κατοικία. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός της κτιριακής μονάδας ως κατοικία από μόνη της δεν αποτελεί λόγο απόκλισης από το πρόγραμμα.
3.Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά πάνελ για την κάλυψη των απαιτήσεων της επιχείρησης μου σε ηλεκτρική ενέργεια;
Όχι τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν είναι επιλέξιμα από το Πρόγραμμα.
4.Στο energy management system μπορούν να προστεθούν και ηλεκτρονικές κλειδαριές για ξενοδοχεία;
Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές, εφόσον είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, συνεισφέρουν στην μείωση κατανάλωσης-εξοικονόμηση ενέργειας και είναι επιλέξιμες στην κατηγορία των αυτοματισμών.
5. Υπάρχει δυνατότητα να ζητηθεί επιδότηση από το πρόγραμμα για κτιριακές παρεμβάσεις και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός να επιδοτηθεί από άλλο πρόγραμμα;
Είναι αποδεκτό αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο ενεργειακός στόχος θα πρέπει να επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω των παρεμβάσεων που επιδοτούνται από το πρόγραμμα.
6. Σχετικά με τα συστήματα θέρμανσης και τις παραγωγικές συσκευές, πρέπει να γίνει αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης – συσκευής ή μπορούν τα τοποθετηθούν και καινούργια (π.χ. εγκατάσταση αντλίας θερμότητας δίχως ύπαρξης ήδη εγκατεστημένου συστήματος θέρμανσης, εγκατάσταση κλιματιστικού δίχως ύπαρξης παλαιού).
Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ελέγχεται είτε μέσω σύγκρισης του Α και Β ΠΕΑ είτε μέσω σύγκρισης του Α και Β Ενεργειακού Ελέγχου. Σε αυτήν την βάση είναι επιλέξιμος και νέος εξοπλισμός εφόσον επιτυγχάνεται συνολικά εξοικονόμηση ενέργειας.
7. Πότε μπορεί να εκδοθεί το ΠΕΑ; Στη περίπτωση που έχει εκδοθεί ένα χρόνο πριν και οι επεμβάσεις που αναφέρονται στο πρώτο σενάριο είναι οι επιθυμητές και καλύπτουν τον ενεργειακό στόχο είναι αποδεκτό ή πρέπει να εκδοθεί νέο;
Το Α’ ΠΕΑ πρέπει να εκδοθεί πριν την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα. Εφόσον υπάρχει παλαιότερο ΠΕΑ και αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος ως προς τους επιθυμητούς στόχους, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον έχει εκδοθεί μετά την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων το 2017.
Το ΠΕΑ μπορεί να αφορά το κτίριο στο σύνολο του ενώ οι ΗΤΚ πολλαπλές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Συνεπώς είναι αποδεκτή αίτηση με ένα ΠΕΑ και πολλές ΗΤΚ.
Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό του προγράμματος εδώ.