Φεστιβάλ Αθηνών: Οταν οι τοξικομανείς του Μεσοπολέμου έκαναν απεξάρτηση σε ψυχιατρικά ιδρύματα


«Αυτό που δεν βλέπουμε μάς κοιτάζει» είναι ο τίτλος μίας εικαστικής εγκατάστασης για τους τοξικομανείς του Μεσοπολέμου που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το αποξενωμένο πρόσωπο του εξαρτημένου στο Φεστιβάλ Αθηνών

Για το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης στην Ελλάδα απουσιάζουν παντελώς οι αναφορές στο παρελθόν και στη μακρά ιστορική διαδρομή του η οποία για πολλά χρόνια περνούσε αναγκαστικά μέσα από τα ψυχιατρικά ιδρύματα. Με την εικαστική εγκατάσταση «Αυτό που δεν βλέπουμε μάς κοιτάζει», ο εικαστικός Ηλίας Πούλος προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια συνομιλία με το αποξενωμένο πρόσωπο του εξαρτημένου.

Μία εικαστική εγκατάστασης για τους τοξικομανείς του Μεσοπολέμου παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Προσφέροντας μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του θέματος, η εγκατάσταση προτρέπει το κοινό να υπερβεί τα «τείχη» του ασύλου και ταυτοχρόνως προκαλεί το άσυλο, μια «αποδιοπομπαία» συνιστώσα της πόλης, να ανοίξει τις πύλες του στην κοινωνία.

Η θεραπεία στα ψυχιατρικά ιδρύματα

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εικαστικής εγκατάστασης προέκυψε στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας του κοινωνιολόγου Δημήτρη Υφαντή σχετικά με την εξάρτηση από ουσίες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και αφορά εξαρτημένους από ηρωίνη, μορφίνη και κοκαΐνη της περιόδου 1920-1940, οι οποίοι εισήχθησαν για θεραπεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα (Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, Πανεπιστημιακή Κλινική – Αιγινήτειο, Δημόσιο Ψυχιατρείο – Δαφνί).

Η εγκατάσταση προτρέπει το κοινό να υπερβεί τα «τείχη» του ασύλου και ταυτοχρόνως προκαλεί το άσυλο να ανοίξει τις πύλες του στην κοινωνία.

Η εγκατάσταση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις

26 Ιουνίου 20.00-21.15 Προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ. Ζερβά «Τώρα κάνω όνειρα»

21.20-22.30 Συζήτηση: «Η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε αόριστο και ενεστώτα χρόνο»

Με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του χώρου, αυτή η συζήτηση θα εστιάσει στη δυναμική του φαινόμενου της εξάρτησης, στην εξελικτική του διαδρομή και στη θεραπευτική του αντιμετώπιση, από το ψυχιατρείο στα προγράμματα απεξάρτησης. Επίσης, διερευνά την παρούσα κατάσταση, τις νέες ανάγκες και τα ζητήματα που αναδύονται σχετικά με τις εξαρτήσεις και τη θεραπεία απεξάρτησης.

Συμμετέχουν Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος, πρώην αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, πρώην επιστημονική υπεύθυνη προγράμματος 18 Άνω/ΨΝΑ, Δημήτρης Πλουμπίδης, ψυχίατρος, πανεπιστημιακός

Ώρες και ημέρες λειτουργίας:

Τρίτη & Πέμπτη: 11.00-19.00 / Τετάρτη & Παρασκευή: 17.00-20.00 / Σάββατο – Κυριακή: 11.00-17.00 / Δευτέρα: κλειστά



Πηγή