Fitch: Σήμερα η αξιολόγηση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Societe Generale και της Citi
Σήμερα, Παρασκευή,31 Μαΐου αναμένεται να επαναξιολογήσει εκ νέου ο οίκος Fitch το outlook της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως ο οίκος θα αναβαθμίσει εκ νέου τις προοπτικές της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και πως η αξιολόγηση θα διατηρηθεί στο ΒΒΒ-, στη χαμηλότερη δηλαδή διαβάθμιση της επενδυτικής κλίμακας ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως ο Fitch δεν θα προχωρήσει σήμερα σε μια τέτοια κίνηση και πως αυτό ενδέχεται να γίνει στις 22 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται δε πως ακόμη και εάν ο οίκος Fitch επιβεβαιώσει την αξιολόγηση του outlook της ελληνικής οικονομίας στο ‘ΒΒB-‘ με σταθερή προοπτική και δεν προχωρήσει σε αναβάθμιση, αυτό δεν αναμένεται να έχει αρνητική εξέλιξη για τη χώρα αλλά μάλλον μια ουδέτερη ενδεχομένως και λόγω της επικείμενης διενέργειας των ευρωεκλογών.
Οι εκτιμήσεις της Societe Generale και της Citi
Αξιοσημείωτο είναι δε πως η γαλλική τράπεζα Societe Generale είχε εκτιμήσει πρόσφατα πως ο οίκος Fitch Ratings θα αναβαθμίσει στις 31 Μαΐου τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές και πως θα διατηρήσει τη βαθμολογία της χώρας στο «ΒΒΒ-» (στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας), όπως είχε κάνει και η Standard & Poor’s,(S&P). Επίσης η γαλλική τράπεζα είχε αναφέρει πως τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνική οικονομίας παραμένουν ισχυρά .
Από την άλλη πλευρά η Citi σημειώνει πως ο οίκος Fitch ενδέχεται να επανεξετάσει σήμερα την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας (BBB- σταθερό).
«Εάν αναβαθμιστεί σήμερα το outlook της οικονομίας της Ελλάδας, αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του 10ετούς spread μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου (GGB-Bund spread) από το όριο των 100 μ.β. Αλλά και να καλύψει αυτό τη σύσφιξη των spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας σε σχέση με τη φετινή πορεία. Το νέο trade που προτείνουμε είναι η σύσφιξη του spread ελληνικού 10ετούς με το γερμανικό δεκαετές από τις 101,5 μ.β. στις 86 μ.β και στις 108 μ.β. επειδή δεν υπάρχουν πιέσεις από την προσφορά. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια σύγκλιση με την υπόλοιπη περιφέρεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μια από τις προκλήσεις για την Ελλάδα είναι η αργή πρόοδος του Ταμείου Ανάκαμψης που ενδέχεται να επιβαρύνει τη δυναμική της αξιολόγησης» σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
«Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs) έχουν υποαποδώσει φέτος εντός του συμπλέγματος της περιφέρειας στη σύσφιξη των spreads , μειώνοντας μέρος της υπεραπόδοσης από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 . Αυτό ενδέχεται να έγκειται στην επίμονη πίεση της προσφοράς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η κοινοπρακτική έκδοση 30ετών του Απριλίου. Και αυτό ήταν έκπληξη για εμάς.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το 82% του στόχου της για την προσφορά ομολόγων για το 2024 σύμφωνα με τους υπολογισμούς μαςΑυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στην EE και περισσότερο από τον προηγούμενο μέσο όρο της τριετίας.
Τώρα περιμένουμε πως δεν θα υπάρξουν άλλες κοινοπρακτικές εκδόσεις για το υπόλοιπο του 2024 και μόνο 1,8 δισ. ευρώ προσφορά μέσω της διενέργειας δημοπρασιών», είπαν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Citi.