Fitch: Τι αποκαλύπτουν οι αναλυτές του οίκου για το χρέος και την ανάπτυξη της Ελλάδας
Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα έχει τα επόμενα 3 χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ και πως θα μειωθεί το χρέος της χώρας πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό 206% του ΑΕΠ το 2020 έως το 2026 εκφράζουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση χρέους που καταγράφεται σε σχέση σχέση με άλλες χώρες που αξιολογούνται από τον οίκο, προσθέτουν οι αναλυτές.
Εν συνεχεία ο οίκος αναφέρεται εκτενώς στο θέμα του ελληνικού χρέους. Όπως λένε οι αναλυτές παρόλο που το ελληνικό χρέος παραμένει τριπλάσιο του μέσου όρου των χωρών που αξιολογούνται με ΒΒ οι κίνδυνοι χρηματοδότησής είναι περιορισμένοι λόγω του ότι:
- Οι χρηματοδοτικές συνθήκες είναι σταθερές στη χώρα
- Και του ότι η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων το οποίο αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ
Για τα ελλείματα τρεχουσών συναλλαγών
Μεταξύ άλλων ο Fitch αναφέρεται στα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Όπως αναφέρει ο οίκος, η χρηματοδότηση των επίμονων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να γίνει από τις αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις και τις κεφαλαιακές εισροές. Στο πλαίσιο αυτό, η Fitch εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 2,3% το 2024 , στο 2,4% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Επίσης οίκος προβλέπει πως θα υπάρξει έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2024 , στο 0,8% το 2025 και στο 0,9% το 2026, και το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 153,9% του ΑΕΠ το 2024 , στο 147,7% το 2025 και στο 143,6% το 2026.
Η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch για την οικονομία της Ελλάδας
Σημειώνεται δε πως ο οίκος Fitch τοποθετεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στην βαθμίδα ( ΒΒΒ- ) με σταθερές προοπτικές ενώ στις 22 Νοεμβρίου θα γίνει το επόμενο review .
Μάλιστα σύμφωνα με τους αναλυτές, στην ελληνική αξιολόγηση θα μπορούσε να επιδράσει θετικά η επίμονη και σημαντική μείωση του χρέους, με τη βοήθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Επίσης, η βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και επιδόσεων θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας . Μερικές από αυτές τις προοπτικές είναι υψηλότερες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις .
Ωστόσο αρνητική επίδραση θα μπορούσε να έχει μια νέα αύξηση του χρέους στην Ελλάδα σε περιπτώσεις που υπάρξουν:
- δημοσιονομική χαλάρωση,
- αδύναμη ανάπτυξη ή προκύψουν σημαντικές υποχρεώσεις