Φοροδιαφεύγουν 8 στους 10 «μεγάλους» και το 50% των «μικρών»


Σε υψηλά ποσοστά ανέρχεται η φοροδιαφυγή που εντοπίζεται σε μεγάλες υποθέσεις που ερευνούν οι φορολογικές αρχές, ενώ η «θετικότητα» των κρουσμάτων μειώνεται κατά τους ελέγχους των μικρών επιχειρήσεων.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αφορούν στην πορεία των φορολογικών ελέγχων κατά το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), στο 11μηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν 1.175 ειδικές έρευνες σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 900 από αυτές.

Η παραβατικότητα δηλαδή ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσοστό του 76,6%. Τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής ανήλθαν στο ποσό των 745,41 εκατ. ευρώ, ή σε 828.000 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται, από το τέλος του Νοεμβρίου, επιπλέον 1.379 έλεγχοι σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι υποθέσεις αυτές είναι σύνθετες και περιλαμβάνουν «επιστημονικές» μεθόδους φοροδιαφυγής, οι οποίες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν από απλούς φορολογικούς ελέγχους.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για υποθέσεις επιχειρήσεων που πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές και είναι ύποπτες για στη διασπάθιση του ΦΠΑ, μέσω τριγωνικών συναλλαγών, των καρουζέλ και των εξαφανισμένων εμπόρων.

Επίσης αφορούν υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες, μετά από καταγγελίες εκ των έσω, διαπιστώνεται πως, πραγματοποιούν φοροδιαφυγή με διάφορα κόλπα, που δεν άμεσα ορατά, ή χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά που «κουρεύουν» τα έσοδα κ.λπ.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά παραβατικότητας είναι υψηλά, πάνω από 75%, σημαίνει ότι οι καταγγελίες έχουν βάση και οι έλεγχοι είναι αποδοτικοί.

Ένας στους δύο κόβει απόδειξη

Χαμηλότερα, αλλά υψηλά, είναι στο ίδιο χρονικό διάστημα τα ποσοστά παραβατικότητας των μικρότερων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό της «απλής» φοροδιαφυγής κινήθηκε στο 50%.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 14.990 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στις 7.497 περιπτώσεις ή σε ποσοστό 49,98%.

Τα διαφυγόντα έσοδα από τις συγκεκριμένες παραβάσεις ανήλθαν σε 10,21 εκατ. ευρώ, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 9,59 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν βασικά στη διαπίστωση της έκδοσης αποδείξεων πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, με τους περισσότερους να πραγματοποιούνται σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία, αφορούν μόνο στους ελέγχους που διενεργούν οι ΥΕΔΔΕ. Σε αυτούς προστίθενται και οι έλεγχοι από τα συνεργεία των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων.



Πηγή