Φορολογικά κίνητρα για ξένες επενδύσεις
Κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα σε φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ παρέχει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Οσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα θα τύχουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους, το οποίο, ανεξαρτήτως ύψους το, θα φορολογείται με το ποσό των 100.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Οσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα πρέπει εντός τριετίας να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 500.000 ευρώ. Για να τύχουν του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, θα πρέπει:
– Να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα.
– Να έχουν διαμονή ή φορολογική κατοικία στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες, ακόμα και εάν οι ημέρες αυτές προκύπτουν αθροιστικά στη διάρκεια του έτους και δεν είναι συνεχόμενες.
– Να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα προηγούμενα επτά από τα οκτώ έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα.
Το φυσικό πρόσωπο που θα επενδύσει στην Ελλάδα θα φορολογείται για τα εισοδήματα που προκύπτουν στη χώρα με βάση τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση.
Σημειώνεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα καθοριστούν οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, ο χρόνος διατηρήσεώς τους στην Ελλάδα, η διαδικασία αποδείξεως της επένδυσης, η παρακολούθηση της διατήρησης της επένδυσης κ.ά.
Συντελεστές επιχειρήσεων
«Ανάσα» στις επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναγκάζονταν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές να καταβάλλουν στο κράτος το 55% των κερδών τους, δίνει το φορολογικό νομοσχέδιο με τη μείωση των συντελεστών. Ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων), από 35,2% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 27,8% το 2020, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε. Οπως προκύπτει από τις περισσότερες εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι από τις πιο επιβαρυμένες στην Ευρώπη.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται τα ακόλουθα:
– Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019.
– Mειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5% και θεσπίζεται η υπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
– Καθιέρωση χαμηλού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.
– Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για το 2018).