Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές για συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής»


Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τους επενδυτές καθιστώντας πιο φθηνή τη συμμετοχή τους στο σχήμα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός μιλώντας χθες στο Bloomberg.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή, που σήμερα διαμορφώνεται στο 15%, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση ως κίνητρο στους επενδυτές για να συμμετάσχουν στην αγορά των ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού, γνωστού ως σχέδιο «Ηρακλής».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός μιλώντας χθες στο Bloomberg, εξηγώντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τους επενδυτές, καθιστώντας πιο φθηνή τη συμμετοχή τους στο σχήμα. Σημειώνεται ότι η κρατική εγγύηση των 9 δισ. ευρώ που θα δοθεί για το τμήμα των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης (senior note), που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, και το οποίο οι τράπεζες θα κρατήσουν στους ισολογισμούς τους, θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των άλλων δύο κατηγοριών ομολογιών (mezzanine και junior notes) έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες.

Μετά και τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων οι Deutsche Bank, Credit Suisse, JP Morgan και HSBC, εξέφρασαν, όπως δήλωσε ο κ. Ζαββός, την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον «Ηρακλή», η ενεργοποίηση του οποίου μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας. Να σημειωθεί ότι η S&P αναμένεται να επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στις 25 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο που θα θεσμοθετεί τον «Ηρακλή» αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου. Επόμενο βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο κ. Ζαββός, θα είναι βελτιώσεις που θα προωθήσει στο πτωχευτικό πλαίσιο και στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης, που θα αναλάβουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να λειτουργούν σε ένα πιο αποτελεσματικό περιβάλλον.

Οπως σημείωσε ο κ. Ζαββός, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι της κυβέρνησης ότι θα συμμετάσχουν στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού, αξιοποιώντας την εγγύηση από την πλευρά του κράτους που περιορίζει τον κίνδυνο επίπτωσης στα κεφάλαιά τους. Στον βαθμό άλλωστε που οι τράπεζες θέσουν υπό έλεγχο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της ποιότητας των κεφαλαίων τους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εποπτικών τους κεφαλαίων αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι της κυβέρνησης. «Θα ασχοληθούμε με συνέπεια με την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών», δήλωσε ο Ζαββός, εξηγώντας ότι «υπάρχουν λύσεις χρησιμοποιώντας νέα υβριδικά εργαλεία που μπορούν να απορροφήσουν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις».

kathimerini.gr