«Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές
Έβρος: Ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση από την Κομισιόν
Ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υποδομών όπως του φράχτη του Έβρου, καθώς υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που επιτρέπει την χρηματοδότηση σχετικών υποδομών.
Με 322 ψήφους υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια η τροπολογία του ΕΛΚ σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια άμεσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα σύνορα.
«Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για να υπάρξει ο φράχτης θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί»
Ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών, είπε σχετικά με το θέμα: «Η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για να υπάρξει ο φράχτης, που εμείς θεωρούμε εθνική αναγκαιότητα, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, ακόμα κι αν χρειαστεί με εθνική χρηματοδότηση. Έχει γίνει αποδεκτό ότι εμείς φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν είναι αποκλειστικά δηλαδή, μία εθνική υπόθεση και για αυτό ζητάμε την εθνική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εξελίξεις νιώθουμε ότι μας δικαιώνουν σε ένα βαθμό. Κατέπεσε η τροπολογία που είχε υποστηριχθεί από τον κ. Παπαδημούλη κι από άλλους συναδέλφους κι ουσιαστικά αξιολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν συμπεράσματα είναι προς την κατεύθυνση την δικιά μας».
Και συμπλήρωσε: «Πρόσφατα κάναμε μία περιοδεία με τον πρωθυπουργό στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα και είδαμε από πρώτο χέρι πόσο ευχαριστημένος είναι ο κόσμος με την πολιτική που ακολουθείται. Μάλιστα ο κόσμος μας έλεγε ”αυτοί που κάνουν κριτική από το Κολωνάκι ή τις Βρυξέλλες να έρθουν να δουν από κοντά την κατάσταση και μετά να κάνουν την κριτική τους όσον αφορά την αντίθεση σε σχέση με τον φράχτη ”».
«Αν ψηφιστεί μία τροπολογία, αλλά δεν ψηφιστεί το ψήφισμα, δεν υπάρχει τροπολογία»
Ο Νίκος Φίλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα του φράχτη στον Έβρο: «Θέλουμε να φυλάττουμε τα σύνορα μας είναι υποχρέωση μας, αλλά σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο. Δεν ελήφθη χθες στην Ευρωβουλή κάποια απόφαση, το ψήφισμα καταψηφίστηκε, άρα η οποιαδήποτε τροπολογία δεν έχει ισχύ. Σε κάθε σώμα υπάρχει το σύνολο που είναι το ψήφισμα και η τροπολογία που είναι το μέρος. Αν ψηφιστεί μία τροπολογία, αλλά δεν ψηφιστεί το ψήφισμα, δεν υπάρχει τροπολογία».
Και πρόσθεσε ο κ. Φίλης: «Το όλον του ψηφίσματος που δεν πέρασε αφορούσε την Υγεία και την Παιδεία από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Θα πανηγυρίζουμε ότι το όλον που αφορούσε για θετικά στοιχεία στην χώρα μας δεν πέρασε;»
«Στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να βρούμε μία κοινή συνισταμένη όλες οι δυνάμεις»
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Εγώ δεν καταλαβαίνω τον λόγο που τα κόμματα προεκλογικά συντηρούν μία ένταση για ένα θέμα που θα έπρεπε να μας βρει σύμφωνους για το θέμα και για τον τρόπο που θα γίνει. Είμαστε σύμφωνοι με τον φράχτη, να φυλάξουμε τα σύνορα μας. Στο μεταναστευτικό θα έπρεπε να βρούμε μία κοινή συνισταμένη όλες οι δυνάμεις».
Σάλο σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκαλεί η υπόθεση του ανεξάρτητου πλέον, προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος, σύμφωνα με πληροφορίες από τις βελγικές Αρχές, με καταγγελίες για βαριά ποινικά αδικήματα.
Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι καταγγελίες για την σεξουαλική κακοποίηση στελέχους του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Σκανδαλίδης στην συνέχεια μίλησε για την υπόθεση του Αλέξη Γεωγούλη κι ανέφερε ότι γνωρίζει την καταγγέλλουσα.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ιδέα για το περιστατικό και ξαφνικά εμφανίζεται το όνομα και οι φωτογραφίες. Φυσικό είναι οι υπόνοιες να πηγαίνουν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την στιγμή η κα. Χρονοπούλου αναγκάστηκε να κάνει μία ανάρτηση κι είπε αυτό που έπρεπε να πει. Νομίζω όλη αυτή η αίσθηση ότι βγήκε προεκλογικά έχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και εικάζω ότι αυτή η κατεύθυνση είναι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Η κυρία Χρονοπούλου τιμά την νέα γενιά και τις αξίες της»
Σχετικά με την κα. Χρονοπούλου ανέφερε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ : «Είναι ένα εξαιρετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει εμπειρία από τα ευρωπαϊκά, έχει έγκυρο πολιτικό λόγο και είναι ένα κορίτσι που τιμά την νέα γενιά και τις αξίες της».
Με την σειρά του ο Νίκος Φίλης σχολίασε σχετικά: «Υπάρχει θέμα να σκεφτούμε αν η τηλεοπτική δημοκρατία θα βγάζει τους ευρωβουλευτές μας, γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα κατά κανόνα. Και υπάρχει και ένα θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων κι όχι αρχηγικής λειτουργίας των κομμάτων. Τα κόμματα παλιά διόριζαν τους ευρωβουλευτές, με εξαίρεση ένα μικρό κόμμα, τον Συνασπισμό που έκανε εσωκομματικό δημοψήφισμα. Σήμερα αυτό δεν γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ».
«Το να λέμε ότι η ψήφος του πολίτη καθαγιάζει την επιλογή είναι λάθος »
Και υπογράμμισε ο κ. Φίλης: «Είμαι αντίθετος σε μία λειτουργία κομμάτων με βάση την οποία δήθεν οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κι επιλέγουν τον ευρωβουλευτή, όμως το ψηφοδέλτιο θα καταρτιστεί χωρίς μία λογοδοσία. Το να λέμε ότι η ψήφος του πολίτη καθαγιάζει την επιλογή είναι λάθος ».
Σε ερώτηση αν ο κ. Φίλης θεωρεί σωστή την τότε υποψηφιότητα του Αλέξη Γεωργούλη απάντησε: «Το ερώτημα είναι άλλο, 165 χιλιάδες ψηφοφόροι ψήφισαν τον κύριο Γεωργούλη τι κάνουν κλείνουν τα μάτια; Αυτό είναι το πολιτικό πρόβλημα. Το κόμμα να καταρτίζει με τις δημοκρατικές διαδικασίες το ψηφοδέλτιο και ο λαός θα ψηφίζει».
Ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» θέλησε να εκφράσει την απέχθειά του για τα δημοσιεύματα και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να συμπεριφερθούν σε μία γυναίκα που είχε το θάρρος να καταγγείλει όσα η ίδια θεωρεί ότι υπέστη. Είναι ένα στοιχείο της εμπορευματοποίησης της γυναίκας, ένα στοιχείο ταπείνωσης της γυναίκας αυτό που συνέβη.
Στο ζήτημα της δημοσιοποίησης της ταυτότητας της καταγγέλλουσας ο κ. Φίλης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν διέρρευσε από το ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ποιος τα δημοσίευσε; Ποιος ”έσπασε” την ανωνυμία; Έντυπα και σάϊτ που ανήκουν στον φιλοκυβερνητικό χώρο».
Κλείνοντας, ο κ. Καλαφάτης έκανε την δική του τοποθέτηση για το θέμα.
«Προφανώς θα πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα στο θύμα και θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να σπάσουμε στερεοτυπικές συμπεριφορές. Αλλά, υπάρχουν και ερωτήματα και διαπιστώσεις. Σημεία που πρέπει να υπογραμμιστούν, είναι οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που έσπευσαν να δώσουν για το ζήτημα αυτό. Υπάρχει θολό τοπίο. Είναι πασιφανής η διαφορά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Άπλετη κι απεριόριστη τοξικότητα και κατηγορία από εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Ηλιόπουλο, πριν από λίγα χρόνια σε σχέση με ένα άλλο περιστατικό σε στέλεχος που δεν ήταν ούτε μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας ούτε των ευρωβουλευτών και ζητήθηκε η παραίτηση της κα. Μενδώνης και υπήρξε από κύκλους χυδαία επίθεση προς τον πρωθυπουργό».