«Φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση στο δρόμο προς τις κάλπες για όλα τα κοινωνικά θέματα και τις μετεκλογικές συνεργασίες
Απογοήτευση πολιτών για τους θεσμούς της Δημοκρατίας
Η Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού, αρχικά μίλησε για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα κόμματα: «Ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς πολίτες κι έχουν πολλά ερωτήματα εν συνόλω. Πρέπει να απαντάμε στις ερωτήσεις των πολιτών. Πράγματι, οι νέοι νιώθουν ότι συζήτηση δεν τους αφορά, ότι είναι κάτι μακριά από αυτούς η πολιτική».
Η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε με την σειρά της στην απογοήτευση των πολιτών προς τους θεσμούς της Δημοκρατίας.
«Υπάρχει κρίση εκπροσώπησης. Ειδικά μετά τα Τέμπη, έχουν επιφέρει στην νέα γενιά μία νέα συνειδητοποίηση, καθώς δεν έχουν ζήσει μέσα στην ευμάρεια, ούτε την πολιτειακή ούτε την οικονομική. Με την απόσυρση του κράτους στην προστασία στα βασικά κοινωνικά αγαθά και με την εισαγωγή στα μνημόνια κι όλη αυτή την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αμφισβήτηση στο πολιτικό σύστημα».
Και πρόσθεσε η κα. Κασιμάτη: «Δεν πρέπει να υπάρχει ”καρτελοποίηση” των κομμάτων. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων, πολιτική είναι ένας ανταγωνισμός ιδεολογιών και ανταγωνισμός τάξεων. Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την πολιτική πραγματικότητα και με την απαξίωση του κράτους και των δομών του στα Τέμπη κι για αυτό ακριβώς έχει προκαλέσει την συζήτηση που έχει προκαλέσει».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για το ίδιο θέμα.
«Είναι εύκολο να λες γενικές απόψεις γύρω από αυτά τα σημαντικά κοινωνικά θέματα. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν δύο όψεις του προβλήματος, η μία όψη είναι ότι οι κρατικές δομές δεν συμβαδίζουν με τις αλλαγές που γίνονται σήμερα στοκ κόσμο και στην κοινωνία. Τα παιδιά μεγαλώνουν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μεγαλώσαμε εμείς. Το μεγάλο θέμα για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτή βία που εμφανίζεται σήμερα είναι τρομακτική και υπάρχει ένα κράτος που εμφανίζεται παράλυτο, γιατί έχει μάθει να λειτουργεί κατασταλτικά».
Οι μετεκλογικές συνεργασίες οδηγούν σε πολιτική αντιπαράθεση
Αναφορικά με την δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη και τον «άγνωστο Χ» για πρωθυπουργό ο κ. Σκανδαλίδης σχολίασε: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχώς παρεξηγείται και υπάρχει μία τεράστια συζήτηση γύρω από αυτά που λέει. Είναι πολύ απλή κι ορθολογική η σκέψη του, λέει πρώτα θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός, δεύτερον – αν το ΠΑΣΟΚ έχει την δυνατότητα να καθορίσει εξελίξεις – αν φθάσουμε στις δεύτερες εκλογές, τότε θα προτείνει μία κυβέρνηση συνεργασίας. Αφού αποφασιστεί η προγραμματική συμφωνία, θα πάμε στα πρόσωπα. Εκεί, λοιπόν, στα πρόσωπα η άποψη η δική μας είναι : ο κ. Τσίπρας συνδέθηκε με ένα μοντέλο διακυβέρνησης που απέτυχε, ο κ. Μητσοτάκης συνδέθηκε με ένα μοντέλο διακυβέρνησης που δεν οδήγησε την χώρα εκεί που έπρεπε να την οδηγήσει και την έφερε σε αδιέξοδο. Με βάση αυτήν αντιπαράθεση πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολιτικοί σε έναν ευρύτερο χώρο που θα μπορούσαν να γίνουν επικεφαλής μίας κυβέρνησης συνεργασίας, και εκτός ΠΑΣΟΚ».
Η Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες ανέφερε: «Την 21η Μαΐου είναι η κάλπη. Όλη η κουβέντα για το τι θα επακολουθήσει έχει ένα βασικό στοίχημα να πάμε κα να πούμε ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει. Επειδή μιλήσαμε για εμπιστοσύνη πολιτών, πρέπει ή δεν πρέπει να πούμε απέναντι στον πολίτη να πούμε ”αυτές είναι οι επιλογές σου”;».
Η κα. Ζαχαράκη δήλωσε ότι μέσα από τις περιοδείες και τις συνομιλίες που έχει με τον κόσμο πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει την αυτοδυναμία.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη σημείωσε σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Να γίνει κατανοητό ότι στις 21 Μαΐου έχουμε εκλογές, δεδομένου ότι έχουμε απλή αναλογική τα κόμματα θα κληθούν να κάνουν συνεργασίες. Η λεγόμενη πρώτη κάλπη δεν πρέπει να θεωρείται ως τέτοια. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση».
Και πρόσθεσε η κα Κασιμάτη για μία πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: «Δεν θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει προεκλογικά. Προεκλογικά μπορεί να γίνει συζήτηση επί προγραμμάτων. Επειδή τα πράγματα είναι δυναμικά, αναλόγως από τα αποτελέσματα των εκλογών, το ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα που είναι απέναντι στην Ν.Δ. θα λάβουν τις αποφάσεις τους.
Με την σειρά του μίλησε και ο Κώστας Σκανδαλίδης για το ζήτημα και σχολίασε: «Τα πράγματα είναι απλά. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ”ή εγώ ή το χάος”, συνδέοντας τον εαυτό του με την πολιτική σταθερότητα. Εγώ πιστεύω ότι ήταν μία περίοδος παραλυτική αυτοδυναμίας. Ο κ. Τσίπρας λέει ”’εγώ πρώτος για να μπω σε κυβέρνηση”, έτσι καταργεί την απλή αναλογική που ο ίδιος εισηγείται. Η πρώτη εκλογή είναι η κρίσιμη εκλογή για την χώρα, δεν υπάρχει δεύτερη. Η πρώτη είναι που δείχνει την δημοκρατία. Εμείς, λοιπόν, λέμε προγραμματική συμφωνία».