Φυσικό αέριο: «Ναι» στο πλαφόν των 180 ευρώ – Τι προβλέπει η συμφωνία για την ενέργεια
Στα 180 ευρώ ορίστηκε το πλαφόν στο φυσικό αέριο βάζοντας ένα τέλος στις πολύμηνες προσπάθειες των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, να βρουν λύση στο ζήτημα του ανώτατου ορίου.
Η απόφαση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Reuters για ενεργοποίηση του πλαφόν αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δικαιώνει τις ελληνικές προσπάθειες για κοινή λύση.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ενεργοποίηση από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, ενώ δεν θα ισχύει αρχικά για τις συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας.
Υπέρ της εφαρμογής ψήφισαν και η Γερμανία και η Δανία, δυο χώρες που τηρούσαν επιφυλακτική στάση, ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία επέλεξαν την αποχή. Μοναδική αρνητική ψήφος ήταν αυτή της Ουγγαρίας.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικήςπροσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. ΗΕλλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWhκαι θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμώνTTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMAκαι του ACER.
Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του μηχανισμού.
Προειδοποίηση για ελλείψεις το 2023
Για πιθανή η έλλειψη αερίου την ερχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και καλεί τις κυβερνήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές.
Αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη, και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των λοκντάουν που οφείλονταν στην Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA. Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.
Σημειώνεται πως ο κρύος καιρός έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης και άρα την μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις αποθήκες. Οι ήπιες θερμοκρασίες εκτιμάται πως θα συνεχιστούν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης καθώς προβλέπεται άλλο ένα ψυχρό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Σκανδιναβικές χώρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Το Κατάρ απειλεί
Με φόντο το «σκάνδαλο του Κατάρ» η ανατολική χώρα απειλεί την Ευρώπη πως όσα γίνονται θα έχουν επιπτώσεις στο φυσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, του οποίου η πρόσβαση στη συνέλευση θα μπορούσε να αποκλειστεί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το εμιράτο του Κόλπου και στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου, προειδοποίησε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα ένα κείμενο στο οποίο «προτρέπουν την αναστολή των αδειών πρόσβασης για εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ» κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση προήλθε από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή λειψυδρία και ασφάλεια», δήλωσε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.