Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού:Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση του Montego Bay

Με μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά από τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη Χρυσουλάκη πραγματοποιήθηκε στη Σητεία η τελετή αδελφοποίησης της με το Μοντέγκο Μπέι (Montego Bay) στην Τζαμάικα, όπου πριν από 40 χρόνια, το 1982, υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS),

Για την Ελλάδα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο αποτελεί βασικό άξονα και μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζει η γενική γραμματεία και συμπληρώνει:

«Η Ελλάδα επικύρωσε το 1995 τη Σύμβαση του Montego Bay, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Ελλάδα υποστηρίζει τον οικουμενικό και ενοποιητικό χαρακτήρα της UNCLOS, η οποία δεν επιτρέπει μια a la carte εφαρμογή των διατάξεών της. Μια θέση που η Ελλάδα έχει εκφράσει σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει και επαναλαμβάνει σε όλους του γείτονές της για την ανάγκη ύπαρξης κοινών κανόνων, ώστε να επιλύονται μακροπρόθεσμα, τρέχοντα, αλλά και μελλοντικά ζητήματα. Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα έχει συνάψει Συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της, σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS. Σε αντίθεση με άλλα γειτονικά μας μεσογειακά κράτη, στην περίπτωση της Τουρκίας η οποία δεν έχει υπογράψει ούτε και έχει βεβαίως επικυρώσει την UNCLOS, βλέπουμε επίμονες, παράνομες και επιθετικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».


cnn.gr