Γάλα: Τί να προσέχετε μετά τον 1ο χρόνο της ζωής


Το φρέσκο αγελαδινό γάλα δεν είναι κατάλληλο για τα μωρά και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί δεν μπορούν εξ αρχής να δώσουν φρέσκο αγελαδινό γάλα στα μωρά τους. Η απάντηση είναι πως έχει αρκετά μειονεκτήματα σε σύγκριση με το βρεφικό γάλα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) στον οδηγό Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5, 6th Edition, τα μωρά δεν μπορούν να χωνέψουν το αγελαδινό γάλα πλήρως ή τόσο εύκολα όσο το βρεφικό γάλα.

Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων. Τα συστατικά αυτά μπορεί να επιβαρύνουν την ανώριμη νεφρική λειτουργία των μωρών.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει τις απαιτούμενες ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης C και άλλων συστατικών που χρειάζεται το μωρό.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, «το αγελαδινό γάλα περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία όμως πρέπει να καταναλώνει το μωρό με μέτρο», λέει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, επιμελήτρια στην Παιδιατρική Κλινική «ΙΑΣΩ Παίδων».

«Έχει, εξ άλλου, βρεθεί ότι η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών νωρίς στη ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου. Αυτός είναι ο λόγος που εφιστάται η προσοχή των γονιών, ώστε να μην δίνουν πολύ μεγάλες ποσότητες φρέσκου αγελαδινού γάλακτος στο μωρό».

Συνήθως μετά τον 1,5 χρόνο

Όπως εξηγεί η κυρία Παρδάλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι φορείς συνιστούν να αρχίζει η κατανάλωση φρέσκου αγελαδινού γάλακτος μετά τον 1ο χρόνο της ζωής. Ωστόσο, «στην καθημερινή πρακτική βλέπουμε ότι μέχρι το μωρό να γίνει 1,5 έτους, συχνά είναι πιο κατάλληλο το βρεφικό γάλα, το οποίο περιέχει τροποποιημένο αγελαδινό γάλα», διευκρινίζει.

Αυτό έχει άμεση σχέση με τη σύσταση του τροποποιημένου γάλακτος. «Τα βρεφικά γάλατα έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, με βάση τις ισχύουσες οδηγίες», εξηγεί. «Έτσι διαφυλάσσεται η νεφρική λειτουργία του μωρού και αποτρέπεται ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία».

Το βρεφικό γάλα 3ης βρεφικής ηλικίας είναι επίσης εμπλουτισμένο με σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη D. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για την καλή σκελετική ανάπτυξη του μωρού.

Aν αρχίσει ένα μωρό ηλικίας άνω του 1 έτους να πίνει φρέσκο αγελαδινό γάλα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 900 ml την ημέρα, σύμφωνα με την AAP.

Επιπλέον, το γάλα τρίτης βρεφικής ηλικίας καλό είναι να έχει ως βάση βιολογικής καλλιέργειας συστατικά. Και αυτό για να μην περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Πότε συνιστάται γάλα με μειωμένα λιπαρά

Το γάλα που χορηγείται στα μωρά συνήθως έχει πλήρη λιπαρά και όχι μειωμένα. Αυτό γίνεται για να περιέχει αρκετές θερμίδες και λιπαρά για την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μερικές φορές, όμως, ο παιδίατρος συνιστά γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτό συνήθως γίνεται όταν:

* Το μωρό είναι υπέρβαρο ή κινδυνεύει να γίνει υπέρβαρο

* Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας

* Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης ή καρδιοπάθειας.

Σε τέτοιες περιπτώσεις «χορηγούμε γάλατα με 2% περιεκτικότητα σε λιπαρά», διευκρινίζει η κυρία Παρδάλη. «Ωστόσο αποφεύγουμε τα γάλατα με 1% λιπαρά, καθώς και τα άπαχα στις ηλικίες κάτω των 2 ετών. Και αυτό, διότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης σε λιπαρά απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου».



Πηγή