Γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα κάνουν αυγά με… αντικαρκινικά φάρμακα για τον άνθρωπο!
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Roslin του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου τροποποίησαν γενετικά ορισμένα κοτόπουλα, για να τα κάνουν να παράγουν ανθρώπινες πρωτεΐνες στ’ αυγά τους.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με αυγά από γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα ανοίγει ο δρόμος, ώστε κάποια στιγμή να είναι εφικτό να παράγονται με πολύ φθηνότερη διαδικασία φάρμακα με ανθρώπινη εφαρμογή, που θα σώζουν ζωές.
Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να παραχθούν αντικαρκινικά φάρμακα 100 φορές φθηνότερα από ό,τι ισχύει σήμερα!
Πολλές ασθένειες προκαλούνται επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει φυσικά αρκετή ποσότητα κάποιας απαραίτητης κάθε φορά χημικής ουσίας, ή πρωτεΐνης. Τέτοιες ασθένειες μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα, που συμπληρώνουν αυτήν την ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Αυτά τα φάρμακα παράγονται συνθετικά από φαρμακευτικές εταιρείες και μπορεί να είναι πολύ ακριβά στην κατασκευή τους.
Προς το παρόν τροποποίησαν τα γονίδια των κοτόπουλων, έτσι ώστε τ’ αυγά τους να περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας. Μόλις τρία από αυτά τ’ αυγά περιέχουν μια κλινικά σημαντική δόση πρωτεΐνης, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αρχικά οι πρωτεΐνες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα, αλλά οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν ήδη δείξει, ότι λειτουργούν τουλάχιστον το ίδιο καλά όσο και τα ισοδύναμα με αυτές φάρμακα.
Οι θεραπείες που βασίζονται σε πρωτεΐνες, όπως οι θεραπείες για τον καρκίνο με τις ουσίες Herceptin και Avastin μπορεί να είναι αποτελεσματικές, όταν τα παραδοσιακά φάρμακα αποτυγχάνουν, αλλά είναι εξαιρετικά ακριβές θεραπείες. Η νέα έρευνα εκπληρώνει την υπόσχεση μιας πολύ φθηνότερης παραγωγικής διαδικασίας.
Τι καταγράφεται στην σχετική ειδική μονάδα του ινστιτούτου Roslin
- Δεκάδες διαγονιδιακά κοτόπουλα φυλάσσονται σε σειρές ευρύχωρων κλουβιών.
- Η δουλειά τους είναι αρκετά απλή: το κάθε κοτόπουλο παράγει 300 αυγά ετησίως.
- Υπάρχουν και κόκορες. Ο σκοπός της παρουσίας τους είναι διττός. Εκτός από την γονιμοποίηση, οι κότες δεν παράγουν αυγά αν δεν υπάρχει κόκορας στο κοτέτσι.
Ο… διαχωρισμός του αυγού από γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα
- Ο κρόκος διαχωρίζεται από το “ασπράδι”, διότι δεν έχει κάποια χρήση στην όλη διαδικασία.
- Το ασπράδι αυγού είναι εκείνο, που περιέχει τον… θησαυρό: μεγάλες ποσότητες ιατρικά σημαντικών πρωτεϊνών.
- Αυτές οι πρωτεΐνες είναι πραγματικά πολύ ακριβές με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους, επειδή δεν γίνεται απλά να τις συνθέσει κανείς σε ένα εργαστήριο.
- Απαιτείται ένας ζωντανός οργανισμός για να τις παρασκευάσει, επειδή οι πρωτεΐνες είναι πολύ μεγάλα μόρια, πολύ περίπλοκα και απαιτούνται όλοι οι μηχανισμοί ενός ζωντανού μορίου, για να τις παράγουν σωστά.
Μέχρι στιγμής τα κοτόπουλα έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να παράγουν δύο τύπους πρωτεϊνών:
- Η μία είναι η Macrophage-CSF. Αναπτύσσεται ως θεραπεία που διεγείρει τους κατεστραμμένους ιστούς, ώστε να αυτο-επισκευαστούν. Παράγεται από ανθρώπους και χοίρους.
- Η δεύτερη ονομάζεται ιντερφερόνη Alfa-2A. Αυτή είναι μια ανθρώπινη πρωτεΐνη που υπάρχει με φυσικό τρόπο στο σώμα μας και αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έχει αντι-ιικές ιδιότητες. Έχει βρεθεί επίσης ότι έχει και μερικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας και ορισμένων καρκίνων.
Ο ρόλος της κτηνιατρικής στην εξέλιξη φαρμάκων για τον άνθρωπο
Όπως συμβαίνει με όλες τις έρευνες για υποσχόμενες θεραπείες, υπάρχει ένας περιορισμός. Μπορεί να χρειαστούν 1-2 δεκαετίες περαιτέρω ερευνών και δοκιμών προτού φτάσουμε στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου.
Ωστόσο, οι θεραπείες για κάποιες σπάνιες, λεγόμενες και “ορφανές” ασθένειες, μπορεί να επιταχυνθούν και τα φάρμακα για χρήση σε ζώα τείνουν να έρχονται στην αγορά ακόμα πιο γρήγορα.
Με τη μείωση του κόστους των πρωτεϊνικών θεραπειών, αυτή η νέα τεχνική θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικά προσιτές θεραπείες για ζώα φάρμας και κατοικίδια ζώα, ανοίγοντας μια νέα αγορά στον κτηνιατρικό τομέα.
Που κατευθύνεται η έρευνα
Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι, ότι μπορούν να επεκτείνουν τη γκάμα των πρωτεϊνών που μπορούν να παράγουν τα κοτόπουλα. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την εισαγωγή των νέων γονιδίων στο DNA τους περιλάμβανε ένα είδος “ιού” (lentivirus) για να προκύψει το ωφέλιμο τελικό προϊόν.
Είναι μια καθιερωμένη εδώ και πολύ καιρό διαδικασία, αλλά τελειοποιείται κάθε φορά με την μέθοδο “σφάλματος κι επανάληψης” προτού τα γονίδια βρουν τον επιθυμητό τους στόχο. Η νεότερη μέθοδος CRISPR/Cas αναμένεται να επιτρέψει πολύ πιο ακριβή επεξεργασία σε αυτό τον τομέα.
Τα ίδια τα κοτόπουλα δεν επηρεάζονται από την παρουσία ανθρώπινων πρωτεϊνών στον οργανισμό τους. Ζώντας σε συνθήκες ανώτερες από εκείνες των κοτόπουλων προς γενική κατανάλωση, απλώς παράγουν αυγά σε κανονικούς ρυθμούς.
Οι κοινοτικοί κανονισμοί κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην τροφική αλυσίδα, εξασφαλίζουν ότι τ’ αυγά αυτά δεν θα καταλήξουν ποτέ στο πιάτο σας.
Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το (1) https://www.bbc.com και (2) https://www.bbc.com