Γενοκτονία των Ποντίων: Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».
«Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη την χώρα. Στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στην συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο μνημείο γενοκτονίας. Το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι Αρχές της πόλης και πλήθος κόσμου.
«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έχει αργήσει πάρα πολύ από όλη την παγκόσμια κοινότητα και την Γείτονα. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας αν δεν αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας», ήταν το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ημέρα μνήμης των καταστροφικών συνεπειών του πολέμου και του εθνικιστικού παροξυσμού», ήταν η δήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς».
Βαγγέλης Μαρινάκης: Τόνισε την ξεχωριστή σημασία της σημερινής ημέρας
«19 Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1919-2024). Θυμόμαστε, τιμούμε και δεν ξεχνάμε!», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Μαρινάκης.
Οι Εύζωνες της προεδρικής φρουράς τίμησαν την ημέρα μνήμης καθώς ντυμένοι με την ποντιακή ενδυμασία πραγματοποίησαν αλλαγή φρουράς ενώ στο μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη» υπήρχαν λουλούδια που σχημάτιζαν τον αριθμό «353.000» όσα και τα θύματα της γενοκτονίας.