Γεωργιάδης: Έρχεται πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για 100.000 εργαζόμενους -Τι διευκρίνισε για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Έρχεται πρόγραμμα επιμόρφωσης από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το υπουργείο Παιδείας για 100.000 εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες.
«Όλοι οι κλάδοι ψάχνουν εργαζόμενους και, μάλιστα, καταρτισμένους εργαζόμενους. Οι γιγαντιαίοι πόροι που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ΕΣΠΑ για reskilling και upskilling των εργαζομένων έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας τις δεξιότητες που χρειάζεται η σύγχρονη αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, έχουμε δρομολογήσει με τον υπουργό Παιδείας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για 100 χιλιάδες εργαζόμενους σε ψηφιακές δεξιότητες» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Παράλληλα, σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων για επανακατάρτιση και αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων. Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επενδύουμε στη δημιουργία επαγγελματιών που θα οδηγήσουν την επιχείρηση που εργάζονται σε ένα όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην εύρεση εργατών γης σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στην Κρήτη και, γι’ αυτό, έχουμε ξεκινήσει, μέσω της ΔΥΠΑ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε περιοχές με υψηλή ζήτηση εργασίας. Θέλουμε να δούμε, αν θα μπορούσαμε με κάποια κίνητρα να αυξήσουμε την απασχόληση σε αυτές τις δουλειές σε συμπατριώτες μας, ώστε ταυτόχρονα να μειώσουμε την ανεργία στην Ελλάδα. Αν αυτό δεν μπορέσει να λειτουργήσει, τότε θα πάμε και στις μετακλήσεις εργατικού δυναμικού» συμπλήρωσε υπουργός.
Τι διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Μεταξύ άλλων ο υπουργός έδωσε κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις. «Η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας-πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξη και την πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που θα την επιλέξουν. Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται ιδιαίτερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που επιλέξουν να εφαρμόσουν νωρίτερα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπως π.χ. να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση. Η τεχνολογία μας δίνει τα «όπλα» να κάνουμε τη ζωή μας και την οικονομία μας πολύ πιο εύκολη. Θα αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα «όπλα». Να πω και κάτι τελευταίο: να μην ανησυχούν οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας. Δεν θα εφαρμόσουμε υποχρεωτικά την Ψηφιακή Κάρτα, εάν προηγουμένως δεν συνεννοηθούμε με τον κάθε κλάδο πώς θα μπορεί να είναι ευέλικτη, για να μην δημιουργεί προβλήματα » τόνισε.
Και αναφέρθηκε στην “μαύρη” εργασία. «Πράγματι, σήμερα, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, όσο η υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή, να παίρνει κάποιος έναν εργαζόμενο, να τον δηλώνει στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά να τον δηλώνει για λίγες ώρες, ενώ, στην πραγματικότητα, απασχολείται για πολύ περισσότερες. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία είναι μεγάλο έγκλημα. Είναι έγκλημα κατά του εργαζομένου, του οποίου του κλέβουμε χρήματα και συντάξιμα χρόνια, είναι έγκλημα και κατά των συναδέλφων μας, διότι έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Άρα, εκεί θα είμαστε αμείλικτοι, θεσπίζοντας ένα βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας – κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία και την υπερωρία, η οποία θα διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας » σημείωσε.
Για τις εκκρεμείς συντάξεις
Τέλος ο κ.Γεωργιάδης μίλησε και για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. « Οι εκκρεμείς συντάξεις του μηνός Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος μου είναι, στο τέλος του χρόνου, να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Έχουμε βάλει φουλ τις μηχανές να δουλεύουν και είμαι αισιόδοξος ότι, στο τέλος του χρόνου, ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί» είπε. « Παράλληλα, συνεχίζουμε τις στοχευμένες δράσεις και τη συστηματική δουλειά για την εύρυθμη και την αποτελεσματική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Η ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ και η ψηφιοποίηση της συνολικής ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στο άμεσο μέλλον στην αυτόματη έκδοση των συντάξεων με ψηφιακό τρόπο και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα » συμπλήρωσε.