«Γέρμα» του Λόρκα -Ενας ύμνος στην γονιμότητα και στην δημιουργία


Η «Γέρμα» του Λόρκα, μια γυναίκα ακολουθεί το πρωτόγονο ένστικτό της με τραγικές συνέπειες για εκείνη, αλλά και για τους πάντες γύρω της, σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συγκλονιστική κορύφωση από τη σκηνή του θεάτρου Θησείον.

Η Εταιρία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» παρουσιάζει στο «θησείον, Ενα θέατρο για τις τέχνες» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, τη «Γέρμα», το εμβληματικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία-διασκευή Θανάση Σαράντου.

Μία διασκευή της «Γέρμα» για 5 πρόσωπα στη σημερινή εποχή, σε ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου

«Η ηρωίδα του Λόρκα εκπροσωπεί κατά μια έννοια τον κάθε άνθρωπο που διψά και δεν μπορεί να πιει, τον άνθρωπο που θέλει ελευθερία και ζει μια φυλακή, τον καθένα μας που επιθυμεί ζωή, έρωτα» αναφέρει στο iefimerida ο σκηνοθέτης της παράστασης Θανάσης Σαράντος, ο οποίος σημειώνει πώς «αυτά κάνουν το έργο διαχρονικό και σίγουρα θ´ αγγίξει και τους νέους, μιας και η Γέρμα είναι ένας ύμνος στην γονιμότητα και στην δημιουργία».

Οι γνώριμοι ήρωες του Λόρκα

«Με βασικό εργαλείο την έξοχη μετάφραση της ποιήτριας Τζένης Μαστοράκη -την οποία και ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της- τοποθετήσαμε την ιστορία σ´ένα άγονο ορεινό χωριό της Ηπείρου το 2019 όπου φαίνονται αναγνωρίσιμοι ακόμη και σήμερα οι ήρωες του Λόρκα στο έργο της Γέρμας»

Ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και διασκευάζει τη Γερμα, μεταφέροντάς τη, κάπου στην Ηπειρο

«Η μουσική που απορρέει από τον λυρισμό του Ισπανού ποιητή μπορεί ν´αποδοθεί γνήσια και με τους ηπειρώτικους μουσικούς απόηχους από δημοτικά ακούσματα (πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Κωνσταντίνου Ευαγγελίδη). Η βασική δουλειά με τους ηθοποιούς ήταν να κατανοηθούν τα κίνητρα των χαρακτήρων που συγκροτούν τον υπερρεαλιστικό κόσμο της Γέρμας που μπορεί να ιδωθεί και σαν ένα όνειρο-εφιάλτη» αναφερει ο Θανάσης Σαράντος.

Παίζουν  οι: Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Γέρμα), Βίλμα Τσακίρη (Ντολόρες), Τάσος Σωτηράκης (Γιάννης),  Θανάσης Σαράντος (Βίκτωρας), Βασιλίνα Κατερίνη (Μαρία)

«Αν είναι εύκολη υπόθεση να κάνει κανείς θέατρο; Δεν θα έλεγα ότι σε φοβίζει οτιδήποτε αναγνωρίζεις ότι υπάρχει.  Αλλά δεν μπορείς να κάνεις ότι δεν βλέπεις τους πάσης φύσεως λωτοφάγους του θεάτρου που έχουν διασκορπιστεί ανάμεσα στο κοινό προσκλήσεων, τους ημιερασιτέχνες-επαγγελματίες, τους θεατρικούς χώρους-σουπερμάρκετ, τις sold out συνειδήσεις,  την θεατρική τέχνη με το πολύ prestige και σε άλλες αναρίθμητες ‘συστημικοθεσμικές μπόμπες’.

Όμως η ζωή του θεάτρου θα παραμείνει μια συναρπαστική εμπειρία όσο υπάρχει ένας ερμηνευτής και ένας θεατής» καταλήγει ο Θανάσης Σαράντος που υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία.

Η Γέρμα του Λόρκα στην Ήπειρο

Σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου το 2019, η Γέρμα, μία παντρεμένη γυναίκα, δέχεται την κατακραυγή του κοινωνικού της περίγυρου, λόγω του ότι είναι στείρα. Ο διακαής και εμμονικός πόθος της για τη μητρότητα και τη γονιμότητα, θα την οδηγήσουν στο να ξεπεράσει τα όρια και τα ήθη της κλειστής κοινωνίας στην οποία ζει.

Η Γέρμα φτάνει σε αδιέξοδο και κάνει την επανάστασή της: σκοτώνει τον άντρα της και μαζί του τις αξίες που εκείνος πρεσβεύει. Αυτό το βίαιο, τυφλό και αυτοκαταστροφικό ξέσπασμά της, εκφράζει τη βαθιά επιθυμία της για μια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.

Γραμμένη το 1934, η «Γέρμα» αποτελεί ένα από τα τρία λυρικά έργα του Λόρκα, γνωστά και ως «Αγροτική τριλογία» (τα άλλα δύο είναι «Ο Ματωμένος Γάμος» και το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»), στα οποία ο συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα της υποταγής των γυναικών, στα πρότυπα και τις παραδόσεις των πατριαρχικών κοινωνιών, αποζητώντας την ελευθερία και την ισότητα. Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία – μετάφραση Αλέξη Σολομού.

Η «Γέρμα» αποτελεί έναν λυρικό ύμνο για τη γονιμότητα, τη μητρότητα και την κοινωνική καταπίεση της γυναίκας. Ο Λόρκα ανιχνεύει τις ουσιαστικές ανάγκες των ηρώων του, καταγγέλλοντας το μαρτύριο της στέρησης και της μη επαφής, που οδηγεί στο θάνατο, απευθυνόμενος σε κάθε κοινωνία ανεξαρτήτως εποχής.

ΓΕΡΜΑ / του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία – διασκευή:  Θανάσης Σαράντος

Παίζουν  οι: Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Γέρμα), Βίλμα Τσακίρη (Ντολόρες), Τάσος Σωτηράκης (Γιάννης),  Θανάσης Σαράντος (Βίκτωρας), Βασιλίνα Κατερίνη (Μαρία)

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο-Κυριακή στις 19:00

***Παραστάσεις δε θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου λόγω εκλογών

Τιμές εισιτηρίων: Κάθε Παρασκευή:  12 ευρώ (κανονικό), 10 (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65), 8 (ανέργων, ατέλειες, ομαδικό)

Κάθε Σαββατοκύριακο: 15 ευρώ (κανονικό), 10 (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65), 8 (ανέργων, ατέλειες, ομαδικό)



Πηγή