Για ποιους «κληρώνει» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6
Σωσίβιο στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 θα αναζητήσουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, που υποχρεώνονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, με το 3ο lockdown.
Η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, άνοιξε και υποδέχεται ήδη τις αιτήσεις ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών που πλήττονται και μέσω των ελάχιστων ποσών που θα λάβουν επιδιώκουν να καλύψουν άμεσες τρέχουσες υποχρεώσεις, οι οποίες τρέχουν, χωρίς να υπάρχει τζίρος.
Η πλατφόρμα στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, θα παραμείνει ανοιχτή έως και την προσεχή Δευτέρα, Φεβρουαρίου, ωστόσο, οι δικαιούχοι και τα ποσά θα είναι περιορισμένα, σε σχέση με τις προηγούμενες και, κατά το κοινώς λεγόμενο, «όποιος προλάβει».
Από τις 23 Φεβρουαρίου, θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, με βάση και την απόφαση, που θα κεδοθεί ενδιάμεσα, με τους όρους καταβολής των ενισχύσεων.
Το ύψος του ποσού που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσό, που θα καταβληθεί ανά επιχείρησης, από τα 1.000 ευρώ, που ήταν στις προηγούμενες Επιστρεπτέες, μειώνεται στα 500 ευρώ.
Η καταβολή του ποσού, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής των αρχικών αιτήσεων και της οριστικοποίησης των αιτημάτων, θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.
Το κριτήριο για την επιλογή των δικαιούχων θα είναι η μείωση που υπέστη ο τζίρος των επιχειρήσεων κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σε ότι αφορά στις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία ή για το ένα τρίτο των εσόδων του α’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία, ο οποίος θα προκύπτει με αλγόριθμο.
Το ποσοστό της μείωσης του τζίρου, θα είναι πάνω από το 20% που ίσχυσε στις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές.
Ανάλογα με τα ποσοστά μείωσης του τζίρου που θα δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι, θα τεθεί και ο πήχης της ένταξης στη λίστα των ληπτών της προκαταβολής.
Στο πλαίσιο αυτό, με τον αλγόριθμο που θα τεθεί, ευνοούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές είτε ολόκληρο είτε ορισμένες μέρες τον Ιανουάριο, καθώς ο τζίρος τους θα είναι αισθητά μικρότερος από τον Ιανουάριο του 2020 ή και μηδενικός για τους κλειστούς.
Τα ποσά των ενισχύσεων
Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, θα διαμορφωθεί σε 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
Ωστόσο, η απόφαση θα προβλέπει ότι ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα αυξηθεί:
- σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
- σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
- σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
- σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Όπως και στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
Η 7η επιστρεπτέα
Θα ακολουθήσει στη συνέχεια και 7ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με μεγαλύτερο διαθέσιμο ποσό αλλά και με διαφορετικά, πιο διευρυμένα κριτήρια. Το ύψος που διατεθεί από τα κρατικά ταμεία θα ανέλθει στο ποσό του 1 δισ. ευρώ.
Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ θα υποβληθούν τον Μάρτιο, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν τον Απρίλιο.
Το κριτήριο θα είναι τζίρος του πρώτου τριμήνου του 2021 και το ποσοστό της μείωσής του σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Παράλληλα θα υπάρχει ο μαθηματικός τύπος, ο οποίος θα υπολογίζει το ποσό με βάση τη μείωση του τζίρου, τον αριθμό των υπαλλήλων κ.λπ. ενώ, από το ποσό που θα προκύπτει, θα αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας, από τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Στον 7ο κύκλο πριμοδοτούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που παραμένουν κλειστές, καθώς θα έχουν μηδενικό τζίρο, εκτός εκείνων που πωλούν φαγητά και καφέδες σε πακέτο ή με delivery.
Επίσης, ισχυροποιείται η υποψηφιότητα για τη λήψη της ενίσχυσης και για τους άλλους ΚΑΔ που έκλεισαν με κρατική εντολή από τις 11 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.
Σημαντικό είναι επίσης, ότι το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται, με την προϋπόθεση της διατήρησης της απασχόλησης, μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2021.