Γιατί είναι σημαντική η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια
Καρδιακή ανεπάρκεια: Νούμερο ένα αιτία νοσηλείας σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία που προσβάλλει περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και αυξάνεται, όσον αφορά τον επιπολασμό της.
Αυξάνονται τα περιστατικά ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, ο ένας στους πέντε ανθρώπους (20%) άνω των 40 ετών φαίνεται ότι θα αναπτύξει τη νόσο, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Καρδιακή ανεπάρκεια: Αιτίες της εμφάνισής της
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια εξουθενωτική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση στην οποία η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αρκετό αίμα στο σώμα. Περίπου οι μισοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβαίνει διότι το μυοκάρδιο που ευθύνεται για την παροχή του αίματος εμφανίζει εξασθένηση ή ακαμψία με την πάροδο του χρόνου.
Η ασθένεια προκύπτει συχνά όταν το μυοκάρδιο έχει τραυματιστεί. Αυτό μπορεί να συμβεί έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλες ασθένειες που προσβάλλουν την καρδιά, ή από βλάβη που προκύπτει πιο σταδιακά λόγω διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσου, υψηλής χοληστερόλης, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ή/και χρήσης ουσιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχει μία μόνο αιτία.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η ποιότητα ζωής στην καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι χειρότερη σε σύγκριση με άλλες χρόνιες παθήσεις, καθώς οι άνθρωποι που πάσχουν αντιμετωπίζουν εξουθενωτικά συμπτώματα, που περιορίζουν σημαντικά τις σωματικές τους δραστηριότητες και τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Η κακή ποιότητα ζωής, επίσης, σχετίζεται με υψηλά ποσοστά νοσηλείας και θνητότητας.
Καρδιακή ανεπάρκεια: Μια εξουθενωτική νόσος για τον ασθενή
Η διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής είναι το ίδιο σημαντική με την επιβίωση για τους περισσότερους ασθενείς που ζουν με κάποια χρόνια, εξελικτική ασθένεια.
Κι αυτό γιατί:
- Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει εκτός από την καρδιά και ολόκληρο το σώμα, καθώς τα όργανά μας εξαρτώνται από την επαρκή παροχή αίματος από την καρδιά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν
- Οι ασθενείς παρουσιάζουν δύσπνοια κατά την κόπωση ή καθώς η πάθηση επιδεινώνεται. Η δύσπνοια μπορεί να εμφανίζεται ακόμη και όταν ο ασθενής απλά κάθεται ή κοιμάται
- Φθίνουν οι σωματικές δυνατότητες ενός ατόμου καθώς εξελίσσεται η νόσος, περιορίζοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως το βάδισμα, οι κοινωνικές συναναστροφές, η άσκηση ή οι ερωτικές/σεξουαλικές σχέσεις.
Η συναισθηματική επίδραση της καρδιακής ανεπάρκειας στην ποιότητα ζωής
Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει μεγάλη προσωπική επίδραση στους ασθενείς και δημιουργεί σημαντικό φορτίο για τους ανθρώπους που φροντίζουν τους ασθενείς. Μπορεί, επίσης, να έχει σημαντική ψυχολογική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια βιώνουν διάφορα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, κόπωση, οίδημα, διαταραχές του ύπνου, κατάθλιψη και απώλεια όρεξης.
Στόχοι της θεραπείας στην καρδιακή ανεπάρκεια
Ένας βασικός θεραπευτικός στόχος στη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η μείωση της νοσηλείας και της θνητότητας, καθώς και η βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.
Πλέον εμφανίζονται πιο προηγμένες θεραπευτικές επιλογές οι οποίες, σε σύγκριση με τις κλασικές θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, παρέχουν στους ασθενείς έγκαιρη και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.