Γκρεμίζουν βουνό για να στήσουν τηλεσκόπιο

Το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στον κόσμο το «Ευρωπαϊκό Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (Ε-ELT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) πρόκειται να εγκατασταθεί στις Χιλιανές Ανδεις. Για την κατασκευή του «μεγαλύτερου ματιού στον κόσμο», όπως έχει χαρακτηριστεί, ανατινάσεται σήμερα η κορυφή ενός βουνού ύψους 3.000 μέτρων η οποία θα καταστρέψει τα τελευταία 40 μέτρα ενός βουνού στη Βόρεια Χιλή.

Μακέτα του «Υπερβολικά Μεγάλου Τηλεσκόπιου»Το Ε-ELT, που θα έχει διάμετρο 39 μέτρων, θα κάνει παρατηρήσεις στο οπτικό και στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, ενώ θα μπορεί να συλλάβει 15 φορές περισσότερο αστρικό φως από οποιοδήποτε άλλο οπτικό τηλεσκόπιο υπάρχει σήμερα. Οι εικόνες του από το σύμπαν θα είναι 16 φορές πιο καθαρές από αυτές του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ».

Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022, κατασκευάζεται από μία κοινοπραξία 15 χωρών και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες διακρατικές επιστημονικές συνεργασίες στην παγκόσμια ιστορία.

Εξάλλου, μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν ότι πλέον είναι πλήρες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο της Γης, το ALMA (Atacama Large Millimeter Array), επίσης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), που βρίσκεται εγκατεστημένο στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, σε περίπου 5.000 υψόμετρο.

Η τελευταία από τις συνολικά 66 τεράστιες αντένες του τηλεσκοπίου, «πιάτα» διαμέτρου 12 μέτρων η καθεμία, συναρμολογούνται και δοκιμάζονται σε χαμηλότερο υψόμετρο (2.900 μέτρα) και σταδιακά μετακινούνται στην τελική θέση τους πάνω σε τεράστια φορτηγά που έχουν 28 γιγάντιους τροχούς.

Σύντομα οι 66 αντένες του τηλεσκοπίου ALMA θα λειτουργούν από κοινού, δίνοντας αυξημένες δυνατότητες στο τηλεσκόπιο να κάνει σημαντικές αστρονομικές παρατηρήσεις.

Η σπάνια όσο και θεαματική έκρηξη ανατίναξης του βουνού θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου (στις 19.30 έως 21.30 ώρα Ελλάδος), στο Livestream (new.livestream.com/ ESOastronomy) ή στο YouTube (youtube. com/ user/ESOobservatory), για ‘οποιους θέλουν να δουν το γεγονός από οπουδήποτε σημείο της Γης.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

(Επιμέλεια Γιούλα Ζαχιώτη)