Google Bard: Διαθέσιμος και στα ελληνικά ο αντίπαλος του ChatGPT



Λίγους μήνες μετά το επεισοδιακό ντεμπούτο της στην αμερικανική αγορά τον Φεβρουάριο, η τεχνητή νοημοσύνη Bard της Google είναι από την Τετάρτη διαθέσιμη και στην Ευρώπη.

Με την επέκτασή του εκτός των ΗΠΑ, το chatbot που απαντά σε κάθε είδους ερωτήσεις ανταγωνίζεται ευθέως την OpenAI, στης οποίας την τεχνολογία βασίζεται το ChatGPT αλλά και το νέο Bing της Microsoft.

Η τεχνολογία της λεγόμενης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αλγορίθμων που εκπαιδεύονται με παραδείγματα από το Διαδίκτυο για να μάθουν να γράφουν κείμενα και να συνθέτουν εικόνες, προσελκύει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με την υπόσχεση ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο και εργαζόμαστε.

Παράλληλα όμως δημιουργεί ανησυχίες για παραπληροφόρηση λόγω των απρόβλεπτων λανθασμένων απαντήσεων που ενίοτε δίνουν τα συστήματα AI, τα οποία επίσης έχουν την τάση να αναπαράγουν κοινωνικές προκαταλήψεις.

Η Google προειδοποιεί μάλιστα τους χρήστες ότι «το Bard ενδέχεται να εμφανίζει ανακριβείς ή προσβλητικές πληροφορίες που δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Google».

Σε διαφημιστικό βίντεο του Bard που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, η Google παρουσίασε το σύστημα ως φωστήρα που δίνει εκλαϊκευμένες απαντήσεις σε περίπλοκα ζητήματα. Σε ένα από τα παραδείγματα όμως το Bard έδωσε μια εντελώς λανθασμένη απάντηση για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μια γκάφα που οδήγησε σε πτώση της μετοχής της Google με συνολικές απώλειες 100 δισ. δολαρίων.

Το chatbot της Google γράφει κάθε είδους κείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη, πλέον όμως δέχεται οδηγίες και με τη μορφή εικόνων.

Παρόλο που το Bard είναι διαφορετική υπηρεσία από το Google Search, οι χρήστες μπορούννα το αξιοποιήσουν για να αναζητήσουν πληροφορίες ή πηγές από το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το Reuters, η διάθεση του Bard στην Ευρώπη καθυστέρησε λόγω των κανονισμών για την ιδιωτικότητα, όμως η εταιρεία είχε τελικά επαφές με τις ρυθμιστικές αρχές δεδομένων και έδωσε διαβεβαιώσεις για θέματα ιδιωτικότητας.

Ακόμα, η Google διαβεβαίωσε ότι οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν να μην χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους για την εκπαίδευση του συστήματος.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με μαζική αγωγή για τη συλλογή δεδομένων που αναρτούν οι χρήστες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

in.gr




Πηγή