Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Τι λέει η νέα έκθεση του για τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει » με ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,2% με 2,4% το 2025, σύμφωνα με εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΚΒ). Επίσης η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει τα εξής:
- « Η ελληνική οικονομία συνεχίζει και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 την σταθερή πορεία βελτίωσης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών της – Υπερδιπλάσια η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το σύνολο της Ευρωζώνης παρά την ‘βέβαιη αβεβαιότητα’ που πηγάζει από διεθνείς εστίες πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής και γεωπολιτικής ρευστότητας.
- Σε ένα πλαίσιο ‘βέβαιης αβεβαιότητας’, η οποία χαρακτηρίζεται από διεθνείς εστίες πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής, και γεωπολιτικής ρευστότητας, η Ελληνική οικονομία συνεχίζει και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 την σταθερή πορεία βελτίωσης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό, αν και σε καθοδική πορεία, να εξακολουθεί να είναι ανθεκτικός, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Η δυναμική αυτή και η σταθερότητα που εκπέμπει η Ελληνική οικονομία, εκτός από την επιβράβευση με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδήγησε και στην πρόσφατη αναβάθμιση, την πρώτη εντός της επενδυτικής βαθμίδας, του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Scope Ratings. Κριτήρια για αυτή την αναβάθμιση αποτέλεσαν η πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους, η βελτιούμενη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, και η ισχυρή ανάπτυξη. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω της συνέργειας των επενδύσεων και της παραγωγικότητας σε εξαγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας με θετικό αντίκτυπο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
- Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) παρουσίασε αύξηση 2,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023 (προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη είναι 0,9%. Σε αυτή την επίδοση συνετέλεσαν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (2,1%) που εξακολουθεί να παρουσιάζει ανθεκτικότητα και η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (3,3% συνολικά, 5,1% για υπηρεσίες και 1,2% για αγαθά). Είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες αυξήθηκαν από 132.9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019 (αρχή της περιόδου για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) σε 195.5 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο 2024 (τελευταίος μήνας διαθεσιμότητας στοιχείων), μία αύξηση 47,1%. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3%. Αρνητική ήταν η συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης (-1,4%) και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (αύξηση 4,2% συνολικά).
- Τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2025, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις εκτιμήσεις του δεσμευτικού Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028 (ΜΔΣ) το οποίο έλαβε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει μεγέθυνση του ΑΕΠ 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025, ενώ ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,8% το 2024 και 2,1% το 2025. Οι εκτιμήσεις και παραδοχές της Έκθεσης του Προϋπολογισμού βάσει των οποίων διαμορφώνεται τόσο η εκτίμηση για ανάπτυξη 2,3% για το 2025 όσο και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 2,4% του ΑΕΠ για το ίδιο έτος είναι ρεαλιστικές. Η εκτίμηση του Γραφείου για τον ρυθμό μεγέθυνσης της Ελληνικής οικονομίας για το 2025 εμπεριέχεται σε ένα εύρος πρόβλεψης που διαμορφώνεται μεταξύ 2,2% και 2,5%. Θετικές προοπτικές αλλά και κίνδυνοι ενδέχεται να επηρεάσουν τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας συμπαρασύροντας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2025»
Το κλειδί για την Ελλάδα η διατήρηση της (οικονομικής και πολιτικής) σταθερότητας
Επίσης σύμφωνα με τη έκθεση το κλειδί για την Ελλάδα η διατήρηση της (οικονομικής και πολιτικής) σταθερότητας. Αναλυτικά:
- Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει στις θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας την ενίσχυση των επενδύσεων σε συνδυασμό με την σταθερότητα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και την βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω των μεταρρυθμίσεων.
- Η προαναφερθείσα εκτίμηση του Γραφείου για τον ρυθμό μεγέθυνσης της Ελληνικής οικονομίας για το 2025 βασίζεται στην πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης των συνολικών επενδύσεων στο 7,9%. Η διεθνής βιβλιογραφία συμπεραίνει ότι λιγότερη αβεβαιότητα (μεγαλύτερη σταθερότητα) έχει θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, και μειωτικές στο επενδυτικό κενό.
- Για την Ελλάδα, αυτό έχει ένα σημαντικό και ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής: η διατήρηση της (οικονομικής και πολιτικής) σταθερότητας συνδέεται με τον περιορισμό του επενδυτικού κενού, και θεωρούμε ότι λειτουργεί ως αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του στόχου της περαιτέρω μείωσής του.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στα επίπεδα του 8% το 2025 με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης
Τι λέει επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
Την νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΚΒ) για την ελληνική οικονομία σχολιάζει και ο επικεφαλής του Γραφείου, Ιωάννης Τσουκαλάς.
Αρχικά ο κ.Τσουκαλάς αναφέρεται στην αύξηση που κατέγραψε το ΑΕΠ της χώρας στο τρίτο τρίμηνο του 2024. Αυτό έγκειται σύμφωνα με τον κ.Τσουκαλά στην αύξηση 2,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών στο 3,3%. Επίσης επεσήμανε πως ο πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός ωστόσο υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό των τροφίμων.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα λέει πως αυτό αναμένεται να κινηθεί μεταξύ του 2,5% με 2,8% του ΑΕΠ λόγω της δυναμικής που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα.
Μετά ο Τσουκαλάς αναφέρεται στα έσοδα που θα έχει το κράτος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα κινηθούν άνω του 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2025 και ενδεχομένως αυτά να φτάσουν και τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης θεωρεί πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος για ετήσια έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής ωστόσο δεν διευκρινίζει εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί το 2025. Σε κάθε περίπτωση εκτιμά πως οι εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή θα ανέλθουν πάνω από το 1,9 δισ. ευρώ το 2024.
Τέλος μιλά για το θέμα της μείωσης των φόρων αλλά και για τα έξτρα έσοδα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο κ. Τσουκαλάς τάσσεται υπέρ στο να μειωθούν άμεσα οι φόροι με παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος καθώς θα δώσουν κίνητρο για εργασία.