Γρίπη των πτηνών: Κατακραυγή στη Γαλλία για τη μαζική θανάτωση κοτόπουλων με ασφυξία


Ενώσεις αγροτών και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων επικρίνουν την απόφαση της Γαλλίας να επιτρέψει σε ορισμένα πτηνοτροφεία να θανατώσουν με ασφυξία τα κοτόπουλά τους λόγω επιδημίας γρίπης των πτηνών.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των πτηνών, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αδυνατούν να εφαρμόσουν ευθανασία σε τόσο μαζική κλίμακα και η ασφυξία επιτρέπεται ως η ύστατη λύση, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Γεωργίας Ζιλιέν Ντενορμαντί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πτηνοτρόφοι μπορούν να σταματήσουν τον εξαερισμό των μονάδων τους μέχρι να πεθάνουν τα πτηνά από έλλειψη οξυγόνου.

Στη Γαλλία, η έκτακτη θανάτωση πουλερικών γίνεται συνήθως σε ειδικούς θαλάμους αερίων όπου τα πτηνά υποφέρουν λιγότερο.

Η θανάτωση περίπου 4 εκατομμυρίων πτηνών στο προηγούμενο κύμα γρίπης των πτηνών στη νοτιοδυτική Γαλλία δεν απέτρεψε νέα κρούσματα που επεκτάθηκαν σε άλλες περιοχές.

Τις τελευταίες εβδομάδες θανατώθηκαν λόγω της γρίπης ακόμα 5 εκατομμύρια πουλερικά στο Βαντί και τις γειτονικές επαρχίες, ανέφερε ο Ντενορμαντί.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο κρούσμα γρίπης Η5Ν1 σε πτηνοτροφείο καταγράφηκε στις 26 Νοεμβρίου. Έκτοτε έχουν αναφερθεί επιδημίες σε ακόμα 975 μονάδες.

Η άκρως μεταδοτική και θανατηφόρα για τα πτηνά γρίπης εξαπλώνεται ραγδαία τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη και έχει οδηγήσει στη μαζική θανάτωση πτηνών και στην Ιταλία και άλλες χώρες.

Ο ιός μεταδίδεται συνήθως από άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Στην Ελλάδα έχει ανιχνευθεί σε νεκρούς αργυροπελεκάνους σε Φλώρινα, Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Σέρρες καθώς και σε κύκνους στην Καστοριά.

Ο υπότυπος Η5Ν1 δεν θεωρείται επικίνδυνος με ανθρώπους, όμως η επαφή με μολυσμένα πτηνά πρέπει να αποφεύγεται.

Λόγω της υποχρεωτικής μεταφοράς των κοτόπουλων σε κλειστούς χώρους, τα αβγά ελευθέρας βοσκής εξαφανίστηκαν από τα βρετανικά καταστήματα.



Πηγή