Γυναικοκτονίες: Τις δολοφονήσαν ενώ τα έκαναν… όλα σωστά


Η 43χρονη Δώρα από το Αγρίνιο είναι μια από τις γυναίκες που έκανε όσα προβλέπει ο νόμος.

Η ίδια είχε καταθέσει σε βάρος του πρώην συντρόφου της μήνυση για ενδοοικογενειακή βία, ενώ τη Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη η δικάσιμος. Ωστόσο, δεν πρόλαβε και ο γυναικοκτόνος της αφαίρεσε τη ζωή πυροβολώντας την εξ επαφής τη Δευτέρα στη μέση του δρόμου.

Πώς όμως μια γυναίκα που ενώ τα κάνει όλα σωστά δολοφονείται στη μέση του δρόμου;

Το ερώτημα αυτό ήρθε πιο έντονα από ποτέ στο προσκήνιο με τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα.

Αρκεί το Panic Button;

Το ίδιο σωστά όμως έπραξαν και άλλες γυναίκες αλλά βρέθηκαν δολοφονημένες.

Η Ενκελείντα, είχε καταγγείλει τον πρώην της επανειλημμένα για κακοποίηση τόσο της ίδιας όσο των παιδιών τους. Τελικά τη σκότωσε στη μέση του δρόμου.

Ακόμη μια περίπτωση που δείχνει ότι οι γυναίκες παραμένουν απροστάτευτες. Τo Panic Button δεν είναι πανάκεια.

Καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία είχε εις βάρος του και ο γυναικοκτόνος της Γεωργίας Μουράτη, ενώ εκκρεμούσαν σε βάρος του τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις για σχετικά πλημμελήματα.

Τη σκότωσε με έναν φίλο του την Πρωτοχρονιά στην Καλαμαριά. 48 ώρες πριν τη σκοτώσει είχε καταγγείλει για δεύτερη φορά τον εν διαστάσει σύζυγό της και η 36χρονη από την Αμφιλοχία.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως είναι επιτακτική η αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

Τα στοιχεία για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in.gr, τουλάχιστον 2-3 θύματα ενδοοικογενειακής βίας -κυρίως γυναίκες- οδηγούνται κάθε ημέρα με σοβαρά τραύματα στον ιατροδικαστή.

Επιπλέον κάθε 24ωρο εγκαθιστούν την ειδική ηλεκτρινική εφαρμογή του «κουμπιού πανικού» περίπου 12 θύματα για να ειδοποιούν άμεσα τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση επίθεσης του συντρόφου τους.

Επιπλέον κάθε ημέρα καταγράφονται περίπου 62 τέτοια περιστατικά βιαιοτήτων από συζύγους, συντρόφους κλπ που είναι κατά 100% αυξημένα σε σχέση με πέρσι.

Πόσες κλίνες έχει η Ελλάδα για τις κακοποιημένες γυναίκες

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πού μπορούν να μείνουν τα θύματα μετά από την καταγγελία ώστε να μην κινδυνεύσουν. Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ των «Εξελίξεων», συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 2 ξενώνες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και επιπλέον 18 ξενώνες σε Δήμους ανά την Ελλάδα.

Σε κάθε ξενώνα υπάρχουν περίπου 20 κλίνες, δηλαδή 400 κλίνες συνολικά σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτές οι κλίνες δεν φτάνουν για όλα τα θύματα στην χώρα μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σύβαση της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να υπάρχει μία κλίνη ανά 10.000 κατοίκους ανά περιοχή.

Και ενώ η λίστα με τις γυναικοκτονίες μεγαλώνει, το ερώτημα παραμένει. Στις πόσες νεκρές γυναίκες θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα;



Πηγή