«Γύπας Θεσσαλονίκης»… παλαιάς κοπής – Τι λέει θύμα του, από το οποίο πήρε 70.000 ευρώ
Απροσδιόριστο είναι μέχρι στιγμής το μέγεθος της λείας που κατάφερε να αρπάξει ο διαβόητος «Γύπας της Θεσσαλονίκης» από νεαρές γυναίκες, τις οποίες χειραγωγούσε πουλώντας τους έρωτα. Ο 28χρονος Αναστάσιος Γκίμπης έχει συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για απάτη εις βάρος μιας 35χρονης γυναίκας, από την οποία απέσπασε περίπου 83.000 ευρώ, ενώ από μία άλλη απέσπασε 70.000 ευρώ. Ωστόσο, η Αστυνομία εκτιμά ότι ο κατάλογος των θυμάτων του είναι μακρύς, με πολλά άλλα θύματα να έχουν πληρώσει ακριβά τον… έρωτά τους για έναν νεαρό άνδρα ο οποίος μοιάζει να ζήλεψε τη δόξα διεθνώς γνωστών απατεώνων.
Συγκεκριμένα, η περίπτωση του Αναστάσιου Γκίμπη εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τον «απατεώνα του Tinder», στον οποίο το Netflix αφιέρωσε ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ σε συνέχειες.
Το δεύτερο θύμα του «Γύπα της Θεσσαλονίκης» αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» το modus operandi που χρησιμοποιούσε ο 28χρονος προκειμένου να προσεγγίζει νέες και αδέσμευτες γυναίκες της συμπρωτεύουσας, τις οποίες, αφού ξελόγιαζε με όρκους αιώνιας αγάπης, τις ανάγκαζε με έναν ιδιαίτερα χειριστικό τρόπο να του «δανείζουν» μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία φυσικά ουδέποτε επέστρεφε.
Η δεύτερη παθούσα σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του 28χρονου και τον ταυτίζει με τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή στο ντοκιμαντέρ του Netflix, «Ο απατεώνας του Tinder», ο οποίος υποδυόμενος έναν μεγιστάνα διαμαντιών γοήτευε γυναίκες που γνώριζε στο Διαδίκτυο και έπειτα τους αποσπούσε εκατομμύρια δολάρια, όπως και με τον Ελληνα «Γύπα του TikTok» που έστειλε 6.000 πανομοιότυπα ηχητικά μηνύματα σε άγνωστες γυναίκες και προσπάθησε με χειριστικό τρόπο να τις κατακτήσει.
Οπως εξιστορεί το δεύτερο θύμα, ο 28χρονος προσπαθούσε να περάσει ένα άλλο προφίλ, του άνδρα που απεχθάνεται την έκθεση στα social media, που όχι μόνο δεν ανεβάζει φωτογραφίες ή άλλα στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή, αλλά, αντίθετα, εκείνου που δεν έχει καν φτιάξει σελίδα σε κάποιο από τα ευρύτερα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok, τα οποία, όπως έλεγε, απεχθάνεται.
Ενα πρώτο εύλογο ερώτημα είναι πώς στην εποχή της κυριαρχίας των social media, εκείνος, χωρίς να διαθέτει κάποιο προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερνε να προσεγγίζει και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία τα υποψήφια θύματά του.
«Πολύ απλά, έκανε κάτι που δεν κάνουν σήμερα οι άνδρες. Σε έβλεπε στον δρόμο, σε κάποια καφετέρια ή οπουδήποτε αλλού και αμέσως σου την έπεφτε, χρησιμοποιώντας ωραίες εκφράσεις, χωρίς να γίνεται χυδαίος», εξηγεί το δεύτερο θύμα που κατέφυγε στις αστυνομικές αρχές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης περίπτωσης απάτης.
Το δεύτερο θύμα του «Γύπα της Θεσσαλονίκης» επισκέφθηκε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας όπου και τον αναγνώρισε από φωτογραφίες που της έδειξαν οι αστυνομικοί της υπηρεσίας.
Κατέθεσε δε ότι ο Αναστάσιος Γκίμπης, με τον οποίο έκανε σχέση από τα τέλη του Φεβρουαρίου έως τις αρχές Απριλίου κατάφερε να της αποσπάσει τμηματικά περίπου 70.000 ευρώ σε μετρητά, πουλώντας το ίδιο παραμύθι που είχε πουλήσει και στο πρώτο του θύμα.
Και σε αυτή την περίπτωση, ο δράστης επικαλέστηκε το ξεκίνημα μιας νέας επαγγελματικής δραστηριότητας, την ανάγκη να διευθετήσει κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες, όπως και την άμεση αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος υγείας που δήθεν αφορούσε στενό συγγενικό του πρόσωπο.
«Στην αρχή μού παρουσιάστηκε ως ένας άνδρας που του αρέσει να φλερτάρει. Πως προτιμά να ζει στην πραγματική ζωή και όχι σε εικονική πραγματικότητα μέσω των social media. “Ζω στην πραγματικότητα” ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα».
Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, ο 28χρονος, αφού σύναψε σχέσεις μαζί της, άρχισε να φανερώνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα.
«Γινόταν ολοένα και πιο χειριστικός, αλλά και πιο απόλυτος. Δεν δεχόταν το όχι και το έπαιζε θύμα για να κερδίσει πράγματα. Γινόταν drama queen μέσα στη σχέση. “Εγώ έχω κάνει τόσα για σένα” ήταν μια δεύτερη χαρακτηριστική του ατάκα στην προσπάθειά του να με πείσει να του δώσω χρήματα προκειμένου να τον βοηθήσω σε νέες επαγγελματικές του δραστηριότητες και κάπως έτσι έπεσα θύμα του».
Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα της γνωριμίας τους, ο 28χρονος της παρουσιάστηκε ως αυτοδημιούργητος που έχει επιχείρηση με τυχερά παιχνίδια (κουλοχέρηδες) στη Γερμανία όπου συνεχίζουν να διαμένουν οι γονείς του. Εκείνος, όπως της είπε, ζούσε μαζί με τη γιαγιά του σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού Καππαδοκίας στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο μετά τη σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έρευνα από την Αστυνομία, χωρίς όμως να προκύψει κάτι επιλήψιμο.
Δείτε το βίντεο: Ο «απατεώνας του Tinder» του Netflix
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του πρώτου θύματος του «Γύπα της Θεσσαλονίκης».
Ολα ξεκίνησαν την Τετάρτη 3 Μαΐου όταν η 38χρονη επισκέφθηκε την Αστυνομία και υπέβαλε μήνυση κατά του 28χρονου Αναστάσιου Γκίμπη στην οποία περιέγραψε το χρονικό της γνωριμίας τους και πώς έπεσε θύμα του «Γύπα», ο οποίος δήλωνε γοητευμένος από την προσωπικότητα και την εξωτερική της εμφάνιση. Της έλεγε όλα όσα χρειάζονταν για να νιώσει ξεχωριστή, με απώτερο σκοπό να βάλει χέρι στους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε κατάστημα εμπορίας μοτοσικλετών, στο οποίο εκείνη εργάζεται ως υπάλληλος και ο 28χρονος εμφανίστηκε για να αγοράσει μηχανή. Με το καλημέρα άρχισε να τη φλερτάρει και με πρόσχημα ότι θέλει περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο που έδειξε ενδιαφέρον, πήρε τον αριθμό του τηλεφώνου της και πολύ γρήγορα σύναψε ερωτικές σχέσεις μαζί της.
Στις πρώτες κιόλας μέρες της σχέσης τους, ο 28χρονος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μια επιθυμία της 38χρονης να κάνει τη δική της δουλειά, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο της, όπως του εκμυστηρεύτηκε. Ετσι ο δράστης τής πρότεινε να κάνουν μια δουλειά μαζί. Για να την πείσει δε ότι είναι εύρωστος οικονομικά, της έστειλε στο κινητό της τηλέφωνο ένα στιγμιότυπο οθόνης στο οποίο δήθεν αποτυπωνόταν μια μεταφορά χρημάτων, συνολικού ποσού 60.000 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό της Revolut, της «ψηφιακής τράπεζας» που σου επιτρέπει να φτιάξεις λογαριασμό και να βγάλεις κάρτα για τις συναλλαγές σου ακόμα κι από το κινητό σου.
Ως δικαιούχος του συγκεκριμένου λογαριασμού φαινόταν ο 28χρονος και τον είχε ανοίξει τις προηγούμενες μέρες με τη σύμφωνη γνώμη της 38χρονης, στην οποία είπε ότι μέσα σε διάστημα 10 ημερών θα ολοκληρωνόταν η μεταφορά του παραπάνω χρηματικού ποσού από έναν δικό του offshore τραπεζικό λογαριασμό.
Από τις 11 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε διάστημα 17 ημερών, ο «Γύπας», με την αιτιολογία ότι ετοίμαζε μια νέα δουλειά στην Αθήνα με τυχερά παιχνίδια και πως για να προχωρήσει έπρεπε πρώτα να τακτοποιήσει κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες, την ίδια στιγμή που ένα συγγενικό του πρόσωπο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, κατάφερε να πείσει την 38χρονη να του δώσει 83.000 ευρώ. Τα 79.000 ευρώ τα πήρε στο χέρι και τα υπόλοιπα με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Η σύλληψη
Ομως η απληστία του δεν είχε όριο. Βλέποντας ότι η 38χρονη ήταν ευκολόπιστη, σκέφτηκε να επιχειρήσει να της αποσπάσει ακόμα περισσότερα χρήματα. Ετσι της πούλησε ένα άλλο απίστευτο παραμύθι, ότι δήθεν είναι στην Αθήνα και πως τον έχουν συλλάβει για οικονομικές υποχρεώσεις που δεν πρόλαβε να ρυθμίσει και έτσι χρειάζεται χρήματα, περίπου 50.000 ευρώ ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος. Τότε η 38χρονη πείστηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και υπέβαλε μήνυση κατά του 28χρονου Αναστάσιου Γκίμπη.
Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας τη συμβούλεψαν να ακολουθήσει τις οδηγίες τους προκειμένου να τον συλλάβουν.
Γι’ αυτό τον λόγο τής έδωσαν 1.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα και επέστρεψε στο σπίτι της. Εκεί την επισκέφθηκε ο 28χρονος για να πάρει τα χρήματα.. Οταν έβαλε τα χρήματα στην τσέπη, η 38χρονη του ζήτησε να βγάλει τον σκύλο βόλτα. Εκείνος άνοιξε την πόρτα, βγήκε στον δρόμο όπου τον περίμεναν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Πάνω του βρέθηκαν τα προσημειωμένα χρήματα, ένα σπρέι πιπεριού και ένα κινητό τηλέφωνο.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και της φωτογραφίας του δράστη η λίστα των θυμάτων θα μεγαλώσει.