Η αγάπη για τον εαυτό μας βελτιώνει το ανοσοποιητικό
Ο γνωστός παραμυθάς Αίσωπος είχε πει ότι ‘ποτέ καμία πράξη καλοσύνης, μικρή ή μεγάλη, δεν πηγαίνει χαμένη’. Και τώρα έρχεται μία έρευνα να δείξει ότι λίγη αγάπη προς τον εαυτό μας κάνει καλό στην υγεία μας. Μία έρευνα ζήτησε από εθελοντές να ακούσουν ηχητικά κλιπ, ενθαρρύνοντάς τους να δείξουν συμπόνια απέναντι στον εαυτό τους. Μετά από μόλις 11 λεπτά, οι χτύποι της καρδιάς είχαν μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με εκείνους που έδιναν σημασία στο σκληρό εσωτερικό τους κριτή. Ο χαμηλός ρυθμός χτύπων βοηθά στο να μπούμε σε μία κατάσταση χαλάρωσης που μας δίνει την ευκαιρία για θεραπεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Η μελέτη διεξήχθη από τα Πανεπιστήμια του Έξετερ και της Οξφόρδης και επικεφαλής ήταν ο Δρ. Άνκε Καρλ, λέκτορας της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Οι ερευνητές χώρισαν 135 φοιτητές σε 5 ομάδες, όπου καθεμία άκουγε διαφορετικές οδηγίες. Μία από τις ομάδες καθοδηγήθηκε μέσα από ένα σκανάρισμα συμπόνιας απέναντι στο σώμα, όπου τους είπαν να δώσουν προσοχή σε διαφορετικές αισθήσεις στο σώμα με μία στάση ηρεμίας και ενδιαφέροντος.
Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε μία άσκηση αγάπης που συγκεντρώνεται στον εαυτό και περιλαμβάνει θετικές σκέψεις για τους ίδιους και τους αγαπημένους τους. Η τρίτη και τέταρτη ομάδα άκουσαν ηχογραφήσεις που πυροδοτούσαν την επικριτική εσωτερική φωνή ή τους έθετε σε ένα θετικό αλλά ανταγωνιστικό πρότυπο. Στην ομάδα ελέγχου, ζητήθηκε να φανταστούν ότι ψωνίζουν σε ένα συναισθηματικά ουδέτερο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Επιστήμη Κλινικής Ψυχολογίας, αποκάλυψαν ότι οι καρδιές εκείνων που άκουσαν μηνύματα αγάπης χτυπούσαν 2-3 φορές λιγότερες το λεπτό από εκείνους που ήταν στις αρνητικές ομάδες.
Η έρευνα επίσης βρήκε ότι η αγάπη του εαυτού οδήγησε σε μεγαλύτερη ποικιλία μεταξύ των χτύπων της καρδιάς των συμμετεχόντων, που είναι ένδειξη ότι η καρδιά μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτοί οι εθελοντές επίσης ίδρωναν λιγότερο, ενώ όσοι άκουσαν θετικές οδηγίες, ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους. Ο Δρ. Καρλ είπε: ‘με το να κλείσουμε την ανταπόκριση στην απειλή, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας και δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να θεραπευτεί’.