Η ακρίβεια και η εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών


Ο κ. Ομράν αναφέρθηκε στην ακρίβεια, ζήτημα δισεπίλυτο για την κυβέρνηση.

«Υπάρχει ακρίβεια και είναι ένα φαινόμενο διεθνές και όχι μόνο ελληνικό. Η ουσία είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τον μέσο και κατώτατο μισθό για να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη και αυτό κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αν συγκρίνουμε την αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού, θα δούμε ότι η τελευταία ειναι8 η μεγαλύτερη. Όταν κάνουμε συγκρίσεις θα πρέπει να δούμε από πού ξεκίνησε η Ελλάδα, που ήταν μία χώρα de facto πτωχευμένη, με τεράστιο χρέος το οποίο ακόμα ξεχρεώνουμε, είχαμε τεράστια ανεργία η οποία έχει μειωθεί πάνω από το 50%. Η ακρίβεια ξεκίνησε το 2022, που είχαμε την παράνομη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, και είχαμε αύξηση της ενέργειας άρα και αύξηση των αγαθών. Η μη μείωση του ΦΠΑ δεν είναι άρνηση του Μητσοτάκη, είναι ο σκεπτικισμός που υπάρχει πάντοτε σε χώρες όπως η Ελλάδα, που υπάρχει μεγάλη αδυναμία είσπραξης των φόρων. Όταν κόβεις έναν φόρο όπως πχ τον ΦΠΑ που αποτελεί σταθερό έσοδο του κράτους, και στο οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός των επόμενων χρόνων, πρέπει να τον αντικαταστήσεις με άλλους φόρους», υπογράμμισε.

«Ο κ. Κασσελάκης όλο διορθώνει και διορθώσει. Είπε ότι υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες. Θα έπρεπε να πάει και στο Ισραήλ που είναι το επίσημο κράτος έστω και θεσμικά. Υπάρχουν προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ένα κράτος από ένα άλλο», συμπλήρωσε ο κ. Ομράν.

Η κ. Αυγέρη μίλησε για το ίδιο ζήτημα.

«Όλοι καταλάβαμε τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή και ποιους προσπαθούσε να ξεγελάσει. Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει ελληνική φέτα από το εξωτερικό. Ο κόσμος πιστεύει ότι έναν χρόνο μετά τις εκλογές που έδωσε 41% στη ΝΔ, για να κάνει την ζωή του καλύτερη, απεναντίας η ζωή του έγινε «μαύρη και αράχνη». Είναι είδος πολυτέλειας η φέτα, το ψωμί και το λάδι. Γι’ αυτά τα βασικά αγαθά έχουμε καταθέσει πρόταση να μειωθεί ο ΦΠΑ για συγκεκριμένο διάστημα για να δούμε πως θα κινηθεί η οικονομία και αν θα υπάρχει ύφεση σε αυτό το σκληρό φαινόμενο. Στην Ελλάδα το ΑΕΠ διαμορφώνεται το 15% από τους έμμεσους φόρους και αυτό είναι άδικο. Όταν ήμασταν κυβέρνηση, δεν ήταν στα ύψη οι τιμές των βασικών αγαθών. Δεν είχαμε ακρίβεια όταν ήμασταν κυβέρνηση. Αυτή η ακρίβεια έχει την υπογραφή της ΝΔ, την οποία βάφτιζε εισαγόμενη και τώρα η ευθύνη βαφτίζεται εξαγόμενη με μία κατάπτυστη επιστολή προς την κ. Φον ντερ Λάιεν από την οποία ζητά να αποδοθούν ευθύνες. Χρειάζεται μία υπεύθυνη προοδευτική κυβέρνηση που δεν είναι ταξικά μεροληπτική, η οποία θα φροντίζει για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.

Ο κ. Καρχιμάκης σημείωσε με την σειρά του πως, «υπάρχουν 3 μεγάλοι πυλώνες υποκρισίας. Πρώτον, εκτός των αρμοδιοτήτων της ΕΕ είναι η οικονομική πολιτική. Η ΕΕ ασκεί μόνο νομισματική πολιτική. Είναι θέμα ευρωπαίων Συντηρητικών, είναι μια πολιτική επιλογή που εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις μεγάλες πολυεθνικές, είναι μια ιδεολογική επιλογή, πολιτική θέση, εμείς ως ΠΑΣΟΚ διαφωνούμε. Υπάρχουν τρόποι να «χτυπηθούν» τα καρτέλ. Υπάρχει το ευρωπαϊκό επίδικο του ανταγωνισμού προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, έλεγχοι στην αγορά με ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Ο κ. Κύρκος τόνισε: «είμαι επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής επί 15χρόνια. εμείς αναλαμβάνουμε την νομική επεξεργασία των νομοσχεδίων τα οποία κατατίθενται από την κυβέρνηση. Ο Έλληνας έχει χάσει την περηφάνια του. το δάνειο που πήραμε επί Τρικούπη το ξεχρεώσαμε επί Σημίτη. Ο λαός θα πρέπει να γνωρίζει ποιος εκπροσωπεί τι. Δεν θα γίνουμε λογιστές με την φέτα, θα γίνουμε φέτες από την πείνα. Το πρόγραμμά μας βασίζεται στις συμπεριφορές γιατί έχουμε γίνει διεθνώς περίγελος».



Πηγή