Η αποτίμηση της επίσκεψης Μπλίνκεν – Τι συζητήθηκε στις κατ' ιδίαν επαφές
Το ιστορικό υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επισφράγισε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Το «ταμείο» των επαφών του Άντονι Μπλίνκεν είναι θετικό, με την Αθήνα να εκφράζει την ικανοποίηση της για την ξεκάθαρη στήριξη της Ουάσιγκτον.
Στον αντίποδα, η αποτίμηση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού στην Τουρκία ήταν μάλλον αρνητική καθώς η Άγκυρα, όχι μόνο δεν έλαβε δεσμεύσεις για κρίσιμα θέματα, όπως η αναβάθμιση του στόλου των F-16, αλλά είδε το «χάσμα» με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βαθαίνει, κυρίως αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Θερμό κλίμα
Τόσο στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όσο και σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως θερμό, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις κοινές δηλώσεις Δένδια – Μπλίνκεν που ακολούθησαν τις κατ’ ιδίαν επαφές.
«Όπως μπορείτε όλοι ν’ ακούσετε άφησα τη φωνή μου στην Ουάσιγκτον. Αλλά πιθανόν θ’ αφήσω την καρδιά μου στην Αθήνα» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Νίκο Δένδια για την υποδοχή και τη φιλοξενία.
Ελληνοτουρκικά
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκε η διάθεση επαναπροσδιορισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον απόηχο της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία, με τον Άντονι Μπλίνκεν να στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι μας, είναι σύμμαχοι μας, είναι φίλοι μας. Και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή, για να επιλύονται οι όποιες διαφορές διπλωματικά και φυσικά για να αποφεύγονται απειλές ή προκλητική ρητορική, που απλά αυξάνουν τις εντάσεις» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Η Αθήνα πάντως, κρατά χαμηλούς τόνους ως προς τη δυνατότητα επαναπροσέγγισης και αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Νίκο Δένδια να διαχωρίζει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις εθνικές θέσεις. «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα των σεισμών» διεμήνυσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Πίσω από τις πόρτες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συζητήσεις των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια των κατ’ ιδίαν επαφών με την Αλεξανδρούπολη και το ενεργειακό να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπλίνκεν αποκάλυψε το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην πρωτεύουσα του Έβρου, κάτι για το οποίο εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζορτζ Τσούνης.
Άλλωστε, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί πλέον την «κορωνίδα» της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Η αξιοποίηση του ως τομέα εισόδου των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη αλλά και η λειτουργία του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου τοποθετεί τη χώρα μας και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.
Εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα της Ουκρανίας, με την αμερικανική πλευρά να βάζει και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της αποστολής Μέσων και Πυρομαχικών στο Κίεβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του κ. Μπλίνκεν ζήτησαν από την Αθήνα να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την παραχώρηση αρμάτων μάχης και βαρέως οπλισμού, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει μεν την απόλυτη στήριξη της στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα της χώρας.
Ο παράγοντας Λιβύη
Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο χαρακτήρισε «παράνομο» και «απολύτως ανυπόστατο». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρώπη ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε νόμιμες εκλογές. Ο κ. Μπλίνκεν, αν και απέφυγε να αναφερθεί στο σύμφωνο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, τόνισε πως θα πρέπει να διοργανωθούν άμεσα εκλογές για να επέλθει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.