Όταν το παιδί ξεκινά να πηγαίνει στο νήπιο, ανακαλύπτει ένα νέο κόσμο με κακές λέξεις και απαιτητική συμπεριφορά. Το ζητούμενο δεν είναι να χάσετε την ψυχραιμία σας και να του φωνάξετε, αλλά να αναγνωρίσετε αυτό που νιώθει και να του εξηγήσετε γιατί αυτός ο τρόπος δεν είναι επιτρεπτός. Σε ένα σκληρό κόσμο, ίσως αποτελεί πρόκληση το να μεγαλώσουμε ένα παιδί που σέβεται και έχει κριτική σκέψη. Μπορούμε όμως να το κάνουμε, κυρίως μέσα από τη δική μας υποδειγματική συμπεριφορά.
- Απαιτήστε καλούς τρόπους. Η ευγένεια δεν έχει να κάνει με επισημότητα. Όταν τα παιδιά λένε ευχαριστώ αφού τους δοθεί κάτι, δείχνουν ότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πάρε δώσε με τους άλλους. Τα παιδιά 2 και 3 ετών μπορούν να μάθουν να λένε παρακαλώ και ευχαριστώ ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναμένονται να κοιτάζουν τους ανθρώπους στα μάτια όταν τους χαιρετούν. Επιβραβεύστε το παιδί κάθε φορά που επιδεικνύει καλή συμπεριφορά .
- Μην ανέχεστε την αγένεια. Είναι πολύ εύκολο να γυρίσετε απλά τα μάτια σας ή να φωνάξετε στο παιδί όταν είναι αγενές. Αν όμως το επιτρέπετε, παίρνει το μήνυμα ότι είναι οκ να φέρεται έτσι και εκτός σπιτιού. Δείξτε του πώς να εκφράζεται με εναλλακτικούς τρόπους και όχι με αγένεια.
- Δείξτε του πώς να είναι καλός ακροατής. Αν τον ακούτε με απόλυτη προσοχή όταν μιλάει και δεν ασχολείστε με άλλα πράγματα, του δείχνετε ότι αυτή είναι η μόνη αυθεντική μορφή επικοινωνίας. Μην το διακόπτετε και αφήστε το να πει όλα όσα θέλει.
- Ενθαρρύνετε τη διαφορετικότητα και το ανοιχτό μυαλό. Αν σας ακούει να κάνετε ρατσιστικά, φυλετικά ή σεξιστικά σχόλια, θα θεωρήσει ότι αυτό είναι το φυσιολογικό και θα σας μιμηθεί. Πρέπει να μάθει από νωρίς να σέβεται και να μην κρίνει κανέναν άνθρωπο με βάση την εθνικότητα, το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.