Η χαλάρωση των μέτρων θα κοστίσει στον τουρισμό, εκτιμά η Deutsche Bank

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η εικόνα από το μέτωπο των κρατήσεων στα ξενοδοχεία έχει χαμηλώσει πολύ τις προσδοκίες για σημαντική ανάσα μετά το «πάγωμα» του κλάδου στο β΄ τρίμηνο.

Η Deutsche Bank, μέσα από νέα ανάλυσή της για τους ασφαλείς προορισμούς για διακοπές φέτος, έρχεται να εξηγήσει ουσιαστικά γιατί, παρά την επιτυχή διαχείριση της κρίσης που χαρακτήρισε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του lockdown, οι τουρίστες εμφανίζονται διστακτικοί να επιλέξουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι. Το σκορ της Ελλάδας σε τρεις δείκτες που επιλέγει η γερμανική τράπεζα να χρησιμοποιήσει ως μέτρο της ασφάλειας μιας χώρας για τον τουρισμό υποδηλώνει πως η χαλάρωση των μέτρων και ειδικά η χαλάρωση που έχουν δείξει οι Ελληνες όσον αφορά την πανδημία το τελευταίο διάστημα και μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, τελικά κοστίζουν. Η Deutsche Bank ουσιαστικά δείχνει πως υπάρχουν αρκετές πιο ασφαλείς επιλογές από την Ελλάδα για τους τουρίστες.

Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν λιγότερα και συντομότερα ταξίδια φέτος, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, ωστόσο εκείνοι που θα… «τολμήσουν» να πάνε διακοπές εκτός της χώρας τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τρεις πολύ σημαντικούς «δείκτες ασφάλειας», όπως τους ονομάζει, τους εξής: 1) Την αυστηρότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας. 2) Τον ρυθμό μετάδοσης των νέων κρουσμάτων ημερησίως. 3) Τους καταγεγραμμένους θανάτους από COVID-19 σε διάστημα επτά ημερών.

Ο δείκτης αυστηρότητας μέτρων που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank για να αξιολογήσει την ασφάλεια των ταξιδιωτικών προορισμών συμπεριλαμβάνει τα εξής: κλείσιμο σχολείων, κλείσιμο χώρων εργασίας, ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων, κλείσιμο δημόσιων μέσων μεταφοράς, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, περιορισμοί στην εσωτερική κίνηση και διεθνείς ταξιδιωτικοί έλεγχοι. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και τις 15 χώρες στις οποίες το Συμβούλιο της Ε.Ε. έχει επισήμως προτείνει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η γερμανική τράπεζα καταλήγει πως οι κορυφαίες και πιο ασφαλείς επιλογές είναι η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Φινλανδία.

Με βάση τον δεύτερο δείκτη, τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ημερησίως σε διάστημα επτά ημερών, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς. Σε αυτές τις χώρες, όπως εξηγεί η Deutsche Bank, έχουν καταγραφεί σχεδόν μηδενικές περιπτώσεις νέων κρουσμάτων (σκορ 0), ενώ η Ελλάδα με βάση αυτόν τον δείκτη βρίσκεται αρκετά μακριά από την κορυφή (σκορ 1,51) και ακολουθούν χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Εσθονία, η Ν. Κορέα, η Λιθουανία, η Φινλανδία και η Αυστραλία. Αυτό υποδηλώνει πως η καταγραφή νέων κρουσμάτων καθημερινά μετά και το άνοιγμα της οικονομίας κάνουν την Ελλάδα σε κάποιο βαθμό χώρα προς αποφυγήν για τους τουρίστες, τη στιγμή που υπάρχουν πολλές άλλες ασφαλέστερες επιλογές.

Με βάση και τον τρίτο δείκτη, τον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19 ημερησίως, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς με σκορ 0, καθώς σε διάστημα 7 ημερών δεν έχουν καταγραφεί νέοι θάνατοι, ενώ και τα νέα κρούσματα είναι (σχεδόν) μηδενικά. Ψηλά σε αυτόν τον δείκτη τοποθετούνται και άλλες χώρες, όπως οι Εσθονία, Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο, Νέα Ζηλανδία, Πουέρτο Ρίκο, Σλοβενία και Σλοβακία. Η Ελλάδα, πάντως, βρίσκεται αρκετά ψηλά, καθώς το σκορ της διαμορφώνεται στο 0,01 (μαζί με την Αυστραλία) και ακολουθούν η Ιαπωνία, η Ελβετία και η Φινλανδία. Με βάση, λοιπόν, αυτόν τον δείκτη η χώρα μας θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός, ωστόσο και αυτή τη φορά οι πιο ασφαλείς εναλλακτικές για τους τουρίστες είναι πολλές.

kathimerini.gr