Η «χρυσή δεκάδα» των Ελλήνων «ηθικών χάκερς» πάει…. Βουκουρέστι
Δέκα κορυφαίοι «ηθικοί χάκερς» 14 έως 25 ετών θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας, European Cyber Security Challenge που φέτος θα γίνει στο Βουκουρέστι από τις 8 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην παρουσίαση της εθνικής μας ομάδας που έγινε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά «πρόκειται για 10 ταλαντούχους νέους που αναδείχθηκαν έπειτα από αυστηρή επιλογή και που τώρα, με την καθοδήγηση του αρχηγού και των προπονητών τους, καλούνται να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα τιμώντας την χώρα μας σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό διαγωνισμό. Είναι παράλληλα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σταθούμε στη σημασία της ανάδειξης μιας νέας γενιάς ταλέντων στον χώρο της κυβερνοασφάλειας που θα κληθούν τα επόμενα χρόνια να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις και περιστατικά».
Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Αναγνωστόπουλος, οι προκλήσεις γύρω από τη κυβερνοασφάλεια είναι διαρκώς αυξανόμενες και πιο έντονες. «Καθώς οι κοινωνίες και τα κράτη μετασχηματίζονται ψηφιακά, ο κίνδυνος παραβίασης και παράνομης αξιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ή ακόμα και κρατικών δεδομένων καθίσταται και πιο πιθανός αλλά και πιο σοβαρός.
Τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και οι επιχειρήσεις καλούνται να θωρακιστούν από τους κινδύνους που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός». Μάλιστα ανέφερε ότι στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει βήματα θωράκισης απέναντι στις σύγχρονες απειλές κυβερνοασφάλειας, στα κενά ασφαλείας αλλά και στον εντοπισμό και την εξάλειψη των μέσων που χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των συστημάτων ασφαλείας» και υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει στόχο να καταρτίσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική γύρω από το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας. Πρόσφατα ψηφίστηκε η δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας. Τόσο η νέα Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας όσο και η δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.) έχουν ως στόχο να συντονίζουν τις εθνικές ενέργειες για την ψηφιακή ασφάλεια της χώρας».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος αφού συνεχάρη τους δέκα διαγωνιζόμενους, το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον επικεφαλής καθηγητή Χρήστο Ξενάκη, τους προπονητές και όλους όσοι συνέβαλαν στην σύσταση της «χρυσής δεκάδας», επεσήμανε ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες να αναδειχθούν νέα ταλέντα που θα βοηθήσουν την πατρίδα μας στον αγώνα ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας. Σας έχουμε ανάγκη γιατί εσείς είστε το αύριο και εσείς θα βοηθήσετε την χώρα μας να ολοκληρώσει με επιτυχία των πολυπόθητο ψηφιακό μετασχηματισμό της».
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας του Εuropean CyberSecurity Challenge 2019 και διευθυντής μεταπτυχιακού Ψηφιακής Ασφάλειας Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιά, Χρήστος Ξενάκης τόνισε ότι «είναι η τέταρτη χρονιά που συμμετέχει η Ελλάδα, ο διαγωνισμός οργανώνεται από τον ENISA, είναι σαν ένα μεγάλο σπορ event με πολλές απαιτήσεις. Τα ταλέντα της ομάδας έχουν προέλθει από έναν εθνικό διαγωνισμό. Τα παιδιά στον διαγωνισμό έχουν μια σειρά από δοκιμασίες σχετικές με ασφάλεια υπολογιστών, δικτύων, συστημάτων». Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στοχεύει στους νέους. «Είναι μια ξεχωριστή αλλά δύσκολη εμπειρία με πολύ στρες αλλά και με πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Είναι σαν ένας αγώνας μπάσκετ. Μέχρι τελευταία στιγμή ανατρέπονται τα πάντα». Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Ξενάκης στόχος του διαγωνισμού είναι να βρεθούν νέα ταλέντα, να εκπαιδευτούν, «να δράσουν αυτά τα ταλέντα στην ελληνική κοινωνία, βιομηχανία, πολιτεία».
Ο προπονητής της ομάδας, Θωμάς Τουμπούλης ανέφερε ότι «κάθε χώρα κατεβάζει τους δέκα καλύτερους παίκτες. Εκεί θα λύσουμε κάποια προβλήματα του ψηφιακού κόσμου των πληροφοριακών συστημάτων και διεκδικούμε μια καλή θέση στον διαγωνισμό δείχνοντας ότι έχουμε δυνατό team στον χώρο της κυβερνοασφάλειας».