Η «χρυσή» επένδυση Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό
Κάθε πρωί στις επτά και μισή, το κλειστό ιδιωτικό σκάφος «Skorpios Island» ξεκινάει από το Νυδρί της Λευκάδας με προορισμό τον Σκορπιό, για να μεταφέρει τους εργαζομένους του νησιού, που δουλεύουν σε βάρδιες. Στο ίδιο πλεούμενο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιβιβαστήκαμε και εμείς. Μια ομάδα επτά δημοσιογράφων σε αποστολή που οργανώθηκε με κάθε λεπτομέρεια, υπό τη συνοδεία στενών συνεργατών της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. Τις περίπου πέντε ώρες που βρεθήκαμε στο νησί περπατήσαμε στα καταπράσινα μονοπάτια του, ξεναγηθήκαμε στα ιστορικά κτίσματά του και μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την περίφημη τουριστική επένδυση, ύψους 160 εκατ. ευρώ. Η νέα σελίδα για τον Σκορπιό θα άνοιγε –μας είπαν– λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψή μας. Ηδη, οι πρώτες εργασίες για την ανάπλαση τέθηκαν σε τροχιά και, όπως υποστήριξαν σε κάθε τόνο οι υπεύθυνοι του έργου, αυτό θα υλοποιηθεί σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον, τη φύση και την ιστορία του νησιού.
«Αυτή την ελιά την είχε μεταφέρει εδώ ο Ωνάσης. Είναι 500 ετών και είναι το ωραιότερο δένδρο πάνω στο νησί». Ο Σεργκέι Τσερνίτσιν μας αφηγείται ιστορίες πίσω από τις εικόνες. Για τις βίλες του νησιού, τα δένδρα, τις φάρμες, τους στάβλους και τις παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Είναι ο εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ και εκείνος που τα επόμενα χρόνια θα πηγαινοέρχεται στον Σκορπιό για να επιβλέπει το πρότζεκτ. «Ο ιδιοκτήτης γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του τόπου και τη σέβεται. Ο Ωνάσης υπήρξε συμβολικό πρόσωπο πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με τον Ελληνα κροίσο, όπως η υπομονή για να πετύχει κάτι, να δημιουργήσει», λέει ο Τσερνίτσιν.
Η Ροζ Βίλα, ένα από τα πιο διάσημα κτίσματα του Σκορπιού, ανακαινίστηκε το 2014 από τους νέους ιδιοκτήτες της.
Η ξενάγηση
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μας μεταφέρουν από άκρη σε άκρη του καταπράσινου νησιού. Κάνουμε στάση στο Sailor House, ένα από τα τέσσερα κτίρια που προϋπήρχαν στον Σκορπιό όταν αγοράστηκε από τον Ωνάση. Είχε λειτουργήσει ως ελαιοτριβείο και έπειτα ως εστιατόριο. Λίγο πιο πέρα, απλώνεται ένας τεράστιος κήπος, στον οποίο καλλιεργούνται 350 διαφορετικές ποικιλίες βιολογικών λαχανικών και φρούτων, και παρακάτω μια μεγάλη φάρμα με στάβλους αλόγων, χήνες, φασιανούς, γαλοπούλες, κατσίκες και πολλά άλλα ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί. Στο βόρειο τμήμα, φαίνεται το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Είναι το μοναδικό κομμάτι του νησιού που εξακολουθεί να ανήκει στην Αθηνά, καθώς στο εσωτερικό του ναού βρίσκεται το κοιμητήριο της οικογένειάς της. Κάνουμε άλλη μία στάση κοντά στο Beach House, την κατοικία που η οικογένεια Ωνάση χρησιμοποιούσε στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ λίγο πιο πέρα διακρίνεται η νότια παραλία (Southbeach), η μοναδική με ελεύθερη –μέχρι σήμερα– πρόσβαση σε μη φιλοξενουμένους στον Σκορπιό. Εγινε διάσημη από μια γυμνή φωτογραφία της Τζάκι Κένεντι που τραβήχθηκε το 1972 από Ελληνα παπαράτσι της εποχής.
Επόμενος σταθμός, η Ροζ Βίλα (Pink House), ένα κτίριο 180 ετών που είχε ανακατασκευάσει η Χριστίνα. Οι Ριμπολόβλεφ το ανακαίνισαν εσωτερικά το 2014 και στο ισόγειό του διατήρησαν ένα μικρό μουσείο με αντικείμενα και φωτογραφίες από διάφορες περιόδους της ζωής του Ωνάση. Σε μικρή απόσταση από εκεί βρίσκεται η κατοικία της Χριστίνας, που χτίστηκε το 1970 και η οποία σήμερα χρησιμοποιείται συχνά από τα μέλη της οικογένειας Ριμπολόβλεφ.
Στον λαχανόκηπο του Σκορπιού καλλιεργούνται 350 ποικιλίες βιολογικών λαχανικών και φρούτων για τις ανάγκες των φιλοξενουμένων.
Εδώ και λίγες ημέρες, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, αφαιρώντας το γρασίδι από έκταση τριών στρεμμάτων για να το μεταφυτεύσουν σε κάποιο άλλο σημείο του νησιού. Το ίδιο κάνουν και με τα δένδρα. Είναι η αρχή μιας σειράς προπαρασκευαστικών εργασιών προτού ξεκινήσει η οικοδόμηση του πολυτελούς συγκροτήματος, στην ανατολική πλευρά του Σκορπιού. «Το βασικό κτίσμα θα γίνει σε δύο επίπεδα και θα περιλαμβάνει επτά VIP σουίτες, τρεις πισίνες, μία τεχνητή λίμνη, χώρους σπα, καθιστικά, κοινόχρηστους χώρους, αίθουσα προβολών», μας εξηγεί ο διευθυντής του νησιού Ανδρέας Λεωνίδου, δείχνοντάς μας τη μακέτα του έργου.
«Εκτός από το βασικό κτίσμα, θα κατασκευαστούν 12 νέες βίλες σε τρία διαφορετικά σημεία, θα γίνει ανακαίνιση της ανατολικής και της νότιας παραλιακής κατοικίας, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως τα γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, θα δημιουργηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, θα γίνει ανάπλαση της περιοχής της φάρμας και θα αναβαθμιστούν όλες οι υποδομές», προσθέτει ο ίδιος. Στα σχέδια περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου, καθώς και η επέκταση της κεντρικής μαρίνας του νησιού κατά περίπου 10 μέτρα, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολυτελών θαλαμηγών που θα φθάνουν στον Σκορπιό.
Στο ισόγειο της Ροζ Βίλας λειτουργεί μικρό μουσείο με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες της οικογένειας Ωνάση.
Το έργο, που βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Μοναδικό εμπόδιο μέχρι στιγμής, εξηγούν οι υπεύθυνοι, στάθηκε η ελλιπής νομοθεσία για περιπτώσεις νησιών όπως ο Σκορπιός, αν και το πρότζεκτ υλοποιείται σε ρυθμούς fast track για τα ελληνικά δεδομένα.
«Αποκλειστική χρήση»
Ως προς την ταυτότητα του «νέου» Σκορπιού, ο Σεργκέι Τσερνίτσιν είναι ξεκάθαρος. «Πρόκειται για ένα είδος VIP club που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ιδιοκτήτρια οικογένεια, καθώς και από τους επισκέπτες της. Τις περιόδους που η οικογένεια δεν θα χρησιμοποιεί το νέο συγκρότημα, αυτό θα μπορεί να ενοικιάζεται ολόκληρο και όχι κατά τμήματα. Θα συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, όλες τις υποδομές του νησιού και θα προτείνεται στους πελάτες του στη βάση της αποκλειστικής χρήσης», εξηγεί ο στενός συνεργάτης του Ριμπολόβλεφ. Το ύψος της ενοικίασής του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από την πλευρά του Ρώσου επιχειρηματία. Σύμφωνα, ωστόσο, με παράγοντες της αγοράς για περιπτώσεις ανάλογες με τον Σκορπιό (ελάχιστες παγκοσμίως), υπολογίζεται ότι η ενοικίαση μπορεί να αγγίξει το ύψος του ενός εκατομμυρίου ευρώ την εβδομάδα.
Το Beach House χρησιμοποιούνταν από τη Χριστίνα Ωνάση. Το κτίσμα στη νότια παραλία (κάτω) κάποτε ονομαζόταν «Μύκονος».
Αυτή την περίοδο, στο νησί εργάζονται περισσότερα από 50 άτομα, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη Λευκάδα. «Πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, κυρίως μηχανικούς και κηπουρούς που ασχολούνται με τη συντήρηση των κτιρίων και τη σωστή λειτουργία του νησιού», λέει ο Ανδρέας Λεωνίδου, προσθέτοντας πως η κατασκευαστική εταιρεία που θα προκριθεί ύστερα από διαγωνισμό θα υπογράψει όρο ώστε να χρησιμοποιήσει ντόπιους υπεργολάβους. «Υπολογίζουμε ότι, κατά την υλοποίηση του έργου, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 150-200 θέσεις εργασίας στον Σκορπιό, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα δώσουμε περισσότερη δουλειά και σε προμηθευτές από τη Λευκάδα», καταλήγει.
Ταξίδι στον χρόνο
Το 1963, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει τον Σκορπιό έναντι 3 εκατ. δραχμών και το νησί ζει μια «χρυσή» δεκαετία. Ο θάνατος του Αλέξανδρου (1973) και έπειτα του Αριστοτέλη (1975) θα φέρει την εγκατάλειψη. Η χαμένη αίγλη επιστρέφει ύστερα από χρόνια με τα περίφημα πάρτι της Χριστίνας Ωνάση. Μετά τον θάνατό της (1988), η κόρη της Αθηνά θα γίνει η μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας. Η ίδια, πολύ αργότερα, θα πάρει την απόφαση να πουλήσει το νησί για κάτι περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ. Από την άνοιξη του 2013, ο Σκορπιός ανήκει στην Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.