Η διαχείριση των πυρκαγιών στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – Τι είπαν Μαρκόπουλος, Καραμέρος και Γερουλάνος


Μαρκόπουλος: «Έχουμε κλιματικό πόλεμο»

Για την διαχείριση των πυρκαγιών και το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης μίλησε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Προβλήματα και λάθη τα οποία ενδεχομένως έγιναν θα τα συζητήσουμε, είμαστε ανοιχτοί και στην κριτική και στην αυτοκριτική. Δεν ήταν αυτό το οποίο θέλαμε, όμως δεν είναι ότι δεν πήγαμε χωρίς προετοιμασία ή χωρίς σχέδιο. Και 40% αυξήθηκαν τα εναέρια μέσα αι 30% αυξήθηκαν τα επίγεια, και πολλούς πυροσβέστες και εποχικούς είχαμε. Η συνολική εικόνα ήταν μια εικόνα προετοιμασίας. Δεν ήταν αυτό που θέλαμε σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο ας μην μειώσουμε την προσπάθεια. Έγιναν 20.000 απομακρύνσεις πολιτών από το πεδίο του προβλήματος στην Ρόδο και περίπου 14.000 στον Έβρο. Εκεί ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε. Το 112 έσωσε χιλιάδες ανθρώπους, ωστόσο δεν είναι «μόνο αυτό». Έχουμε 158 συλλήψεις εμπρηστών και έχουμε την υποχρέωση και τις 158 να τις κοιτάξουμε εξονυχιστικά για πολλούς λόγους. Είναι 158 συλλήψεις που η κάθε μία μπορεί να κρύβει κάτι. Πρόληψη και σχέδιο υπήρξε όμως, πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και εδώ πιστεύω πως υπάρχει ένα πεδίο συναίνεσης. Πιστεύει κανείς ότι μία αλλαγή υπουργού θα άλλαζε καταλυτικά πρόβλημα; Προφανώς όχι. Έχουμε έναν “πόλεμο” κλιματικό ή άλλων διαστάσεων. Το 41% είναι ευθύνη δεν είναι δικαιολογία. Σε έναν πόλεμο έχουμε μάθει ως Έλληνες να λειτουργούμε με συναινέσε4ις και θεωρώ ότι είναι μια ώρα συναινέσεων και εξεύρεσης λύσεων. Έχουμε κριθεί όλοι γι’ αυτά», είπε αρχικά.

Είχε σχεδιασμό η κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, «Έχουμε 16.500 πυροσβέστες αυξήθηκε ο αριθμός τους. Έχουμε 40% αύξηση των εναέριων και διεθνείς συμφωνίες. Ενεργοποιήθηκαν όλα τα διεθνή πρωτοκολλά και είχαμε βοήθεια και από το εξωτερικό. Είχαμε αύξηση 30% των οχημάτων πυρόσβεσης. Προφανώς θα τα δούμε τα λάθη, ωστόσο υπήρξε μέριμνα».

Καραμέρος: «Η φωτιά στη Δαδιά ξεκίνησε από κεραυνό – Η κυβέρνηση χρεώνεται τη διαχείριση των πυρκαγιών»

Ο κ. Καραμέρος έδωσε τη δική του διάσταση στο θέμα.

«Και οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ είναι απολύτως απογοητευμένοι αυτό το καλοκαίρι, που κάηκε η μισή Ελλάδα. Μέχρι και χθες επιχειρούσαν ελικόπτερα στην Πάρνηθα, για 10η μέρα καίγεται το σπάνιο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και 12 μέρες πέρσι. Δεν έγινε καμία πρόβλεψη για να μην καεί και φέτος το δάσος. Αφήσαμε το 2019 έτοιμο το 112, και 5.000 δασεργάτες μέσα στα δάση να ανοίγουν αντιπυρικές οδούς και να καθαρίζουν τα δάση. Τι έκανε  η ΝΔ; Σταμάτησε το πρόγραμμα κοινωφελούς ερ5γασιας για τους υπαλλήλους και χρησιμοποίησε σχεδόν βουλιμικά το 112 τα επίμενα χρόνια. Αυτό βγήκε επικοινωνιακά γιατί είχε ως δείκτη, ως κεκτημένο πολιτικό την πυρκαγιά στο Μάτι, δεν αξιοποίησε τίποτα από τα υπόλοιπα. Μετά τις εκλογές είχαμε έναν υπουργό που την ώρα της καταστροφής και που γίνονται εκκενώσεις οικισμών, να κάνει διακοπές. Είχαμε τη φωτιά να μπαίνει σε δυο στρατόπεδα και έχουμε φτάσει με τρεις δασικές πυρκαγιές να έχει καεί το 63% του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Η ΝΔ χρεώνεται με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, κατήργησαν τον φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας και της Δαδιάς. Δεν έχουν βούληση προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε.

Και συμπλήρωσε ο κ. Καραμέρος: «Από τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, φέτος είχαμε 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας. Βγαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και κάνει τον «καουμπόη», βάζει ένα κείμενο και λέει ότι θα πιάσουμε τους εμπρηστές. Συλλαμβάνονται δύο άτομα και ο ένας αφέθηκε ελεύθερος. Το θέμα δεν είναι να αναζητούμε δικαιολογίες. Κάψανε μετανάστες την Πάρνηθα; Με την έλλειψη του κράτους, τα ακραία στοιχεία λένε ότι φταίνε οι μετανάστες. Η φωτιά στη Δαδιά ξεκίνησε από κάποιον κεραυνό».

Γερουλάνος: «Δεν είναι πρόληψη να αγοράζουμε τεχνικά μέσα»

Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα.

«Ξέρω ότι χρειάζεται μία διαφορετική νοοτροπία. Υπάρχει σύμπνοια στο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η πρόληψη. Η πρόληψη για τη ΝΔ είναι «αγοράζω μηχανήματα». Η πρόληψη δεν είναι αυτό, η πρόληψη έχει συντονισμό όλων των φορέων οι ποιο πρέπει να είναι έτοιμοι για τη δύσκολη ώρα, είναι μεταφορά γνώσης για να μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο όταν χρειαστεί και είναι μία οργάνωση και συμμετοχή της κοινωνίας έτσι ώστε όλοι να είμαστε βοήθεια και όχι πρόβλημα. Το δεύτερο ζήτημα είναι να περάσουν πραγματικές αρμοδιότητες με πραγματικούς πόρους εκεί που μπορεί να γίνει η πρόληψη. Δεν είναι πρόληψη να αγοράσεις πυροσβεστικά ή να πάρεις πυροσβέστες», υπογράμμισε.

Για να κάνει πρόληψη πρέπει να ξέρει η κάθε περιφέρεια, Τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας, να έχει συμβουλευτεί τους σωστούς ανθρώπους για την πρόληψη και να έχεις τα εργαλεία να το κάνει. κρατάμε συγκεντρωμένη την εξουσία και αφήνουμε την υπόλοιπη κοινωνία στο απυρόβλητο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε κάνει πρόληψη σε μία χώρα που κάθε χρόνο καίγεται. Όπως έχει συμβεί με τους σεισμούς και γνωρίζουμε τι να κάνουμε έτσι πρέπει και για τις πυρκαγιές», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Γερουλάνος.



Πηγή