Η εφαρμογή που δίνει φαγητό σε όσους πεινούν
Όταν ήταν 11 χρονών ο Oscar Ekponimo ήταν τόσο πεινασμένος που κοίταζε τα πιάτα στην κουζίνα του σπιτιού του στη Νιγηρία και είχε μόνο μια ευχή: να γέμιζαν με κάποιο μαγικό τρόπο με φαγητό.
Η ζωή ήταν δύσκολη εξαιτίας της φτώχειας και της ανέχειας. Εξάλλου στη συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής 13 εκατομμύρια Νιγηριανοί υποφέρουν από την πείνα και το 7% ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
Ο πατέρας του Oscar είχε σταματήσει τη δουλειά εξαιτίας ενός εγκεφαλικού και η μητέρα του, που εργαζόταν σαν νοσοκόμα, έπαιρνε τόσα λίγα που με δυσκολία εξασφάλιζε στο σύζυγο και τα παιδιά της ένα πιάτο φαγητό κάθε δύο μέρες. «Η μητέρα μου συνήθιζε να μας υπενθυμίζει ότι η πείνα δεν θα κρατούσε για πάντα. Αυτό μου έδινε ελπίδα να συνεχίζω να ζω» είχε πει σε συνέντευξή του. «Συχνά πήγαινα στο σχολείο χωρίς καθόλου φαγητό και ικανοποιούσα την πείνα μου μόνο αν κάποιος συμμαθητής μου ήθελε να μοιραστεί το σνακ του» ανέφερε στο CNN.
Όταν συχνά σκεφτόταν τι θα ήθελε να κάνει μεγαλώνοντας, το 11χρονο τότε αγόρι -και σημερινός πια 32 ετών- το μόνο που του ερχόταν στο μυαλό ήταν μια δουλειά με κοινωνικό αντίκτυπο. Μια δουλειά που θα έφερνε φαγητό στα πιάτα των φτωχών και θα βοηθούσε να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Μια δουλειά που θα εξασφάλιζε ότι δεν θα υπήρχαν παιδιά που θα ζούσαν όπως εκείνος, στην απόλυτη αθλιότητα.
«Τα χρόνια της πείνας ήταν σκληρά. Το αίσθημα της εξαθλίωσης προκαλούσε ανισορροπία και με επηρέαζε συναισθηματικά. Ο μπαμπάς μου κατάφερε να ξαναβρεί δουλειά, αλλά εγώ αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου και να βρω τρόπους ώστε άλλοι άνθρωποι να μην περάσουν όσα εγώ είχα βιώσει» επισήμανε.
(Φωτογραφία από το προφίλ του Oscar Ekponimo στο Facebook)
Σήμερα λοιπόν ο Oscar, που έχει πτυχίο προγραμματιστή, και συνεχίζει να μένει στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούζα, έχει φτιάξει μια εφαρμογή που πραγματοποιεί αυτό ακριβώς που ονειρευόταν: βοηθάει τους φτωχούς να έχουν φαγητό και να μην λιμοκτονούν.
Το app ονόματι Chowberry συνδέει τα τοπικά μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ με φιλανθρωπικούς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να χρησιμοποιούν όσα τρόφιμα θα πέταγαν στα σκουπίδια οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των συσκευασμένων ειδών διατροφής, η εφαρμογή τα βάζει σε έκπτωση, το ποσοστό της οποίας μεγαλώνει όσα τα προϊόντα δεν πωλούνται. Άμεσα ενημερώνονται οι τοπικές ομάδες βοήθειας και οι ΜΚΟ για τις μειωμένες τιμές και έτσι τρόφιμα που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια μοιράζονται σε ορφανοτροφεία, άστεγους και άπορες οικογένειες. Στην εφαρμογή μπορεί να βρει κανείς πληθώρα προϊόντων: από δημητριακά και ρύζι, μέχρι γάλα και διάφορα αναψυκτικά.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος προσέλκυσε το ενδιαφέρον 20 εμπόρων λιανικής που βοήθησαν 300 άτομα στο Λάγος και την Αμπούζα, ανάμεσά τους και 150 παιδιά, τα οποία κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα. «Από τους 1.500 καθημερινούς επισκέπτες στο Chowberry φτάσαμε πολύ σύντομα να διπλασιάσουμε το νούμερο. Υπήρχαν πολλοί που μου έλεγαν ότι ήθελαν προϊόντα και ότι βασίζονταν σε αυτό που κάναμε καθώς στην αγορά οι τιμές των τροφίμων ήταν στα ύψη» είχε πει στο CNN.
Η πείνα και η ασφάλεια των προϊόντων είναι προβλήματα που ταλανίζουν ακόμα την τρίτη μεγαλύτερη ήπειρο στον πλανήτη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών τη διετία 2014-2016 223 εκατομμύρια άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός πεινασμένων στον κόσμο. Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα η Νιγηρία είναι μια χώρα που αδυνατεί να ταΐσει τον πληθυσμό της.
Σήμερα όπως αναφέρει το Chowberry στον ιστότοπό του http://chowberry.com/ η εφαρμογή έχει δώσει φαγητό σε 50.000 ανθρώπους και δέχεται καθημερινά 6.000 μοναδικούς επισκέπτες.
Η ανταπόκριση από τις μικρές επιχειρήσεις στη Νιγηρία ήταν μεγάλη. «Γνώρισα μια γυναίκα με έξι παιδιά που κερδίζει από τη δουλειά της ένα δολάριο τη μέρα. Πουλάει ξύλα και τοπικά ποτά. Μια μέρα η αστυνομία κατέσχεσε όλα τα προϊόντα της γιατί τα πούλαγε στο δρόμο και έμεινε στον άσο. Έπρεπε να ταΐσει την οικογένειά της και δεν είχε. Οπότε είναι ωραίο να βλέπεις την επίδραση που έχουμε στις ζωές των ανθρώπων» λέει ο Oscar.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το δημιουργό του Chowberry μεγάλες εταιρείες απ΄ όλο τον κόσμο δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του, εξαιτίας της γραφειοκρατίας. «Αυτοί είναι για μένα και η μεγαλύτερη πρόκληση» επισημαίνει.
Το 2016 ο Ekponimo ήταν ο νικητής του διαγωνισμού καινοτομίας της Rolex και τα χρήματα τα έδωσε για να εξελίξει και να επεκτείνει την εφαρμογή του. «Το ταξίδι αυτό είναι θαυμάσιο. Σκέφτομαι τους ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε και εγώ τους βοηθάω και ανακουφίζω τον πόνο τους. Αυτό με ωθεί να κάνω το Chowberry να φτάσει στην κορυφή. Δεν θα τα παρατήσω ποτέ» τονίζει.